Praf de pusca si Las Fallas

Saculeti cu praf de pusca pregatiti pentru mascleta

Azi noapte pe la unu s-a trezit un somnambul sa-si consume petardele in mica piata din fata blocului meu. Nu, nu m-a trezit, ca zanatica de mine era pe internet, dar piata din fata blocului e mica, asa, potrivit cat sa amplifice orice zgomot si sa ii care ecoul tocmai la mine la geam. Evident ca am tras o sperietura buna si inca una, ca omul venise cu plasa de petarde. Treaba serioasa, nu jucarie! Daca a iesit vreun vecin sa il traga de urechi? Naaaah... Petardele sunt muzica simfonica pentru urechile valencienilor.

Am observat ca in Valencia exista un fel de cultura a petardelor, a focurilor de artificii si a prafului de pusca. In primul si in primul rand sunt las mascletas despre care nu mai povestesc aici. Apoi sunt petardele mai mici pe care si le cumpara tot poporul. Exista reguli insa. Nu e voie sa dai cu petarde chiar asa cand te taie pe tine capul. Asa cum exista o zi a indragostitilor in care sa iubesti cu disperare, asa si cu petarde poti sa dai doar de Las Fallas, adica inre 1 si 19 martie. In rest orasul isi urmeaza existenta intr-o relativa liniste. Dar cand e perioada de Las Fallas, trebuie, e musai si e lege sa-ti cumperi petarde de la unul dintre multele magazine dedicate in exclusivitate comercializarii petardelor si focurilor de artificii. Orice tanc de 3 ani da cu petarde. Nu, nu exagerez. Singura diferenta e ca sunt petarde si petarde si ca cu cat esti mai mic primesti o petarda mai mica, pe de o parte, si pe de alta,  existand o cultura a petardelor parintii isi chiar educa copiii cum sta arta asta zgomotoasa pentru a nu ramane fara degetele. E ca si cu sexul. Mai bine ti se face educatie sexuala cand esti mic decat sa ti se interzica fara explicatii. Sacul de petarde cumparat trebuie folosit cu precadere dupa caderea noptii. Asta e alta lege nescrisa, transmisa pe calea exemplului. In restul anului, ca sa nu dea faliment indragitele magazine de praf de pusca, petardele sunt folosite cu inca cateva ocazii speciale, dupa cum urmeaza: nunti, botezuri, zile de nastere, sarbatori religioase si alte ocazii mai mult sau mai putin importante. Foarte important e ca totul se face controlat si oamenii chiar stiu ce trebuie sa faca ca sa nu ajunga de la chef la spital.

Daca va intrebati cat de ironica am fost in cele de mai sus... aflati ca mi-a trecut. Cred ca am dezvoltat si eu gustul prafului de pusca.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP