Omul, sclavul culturii

M-am intrebat de multe ori cat de mult de limiteaza cultura in care traim. Ea, cultura, ne baga in cap idei si ne invata ce e bine si ce e rau, ce e admis in societatea dominata de ea si ce nu. M-am intrebat si daca omul isi schimba esenta odata cu cultura. Cred ca omul nu e nici bun, nici rau ci e pur si simplu om si asta ii ocupa tot timpul. A fi om implica o lupta constanta pentru supravietuire si o sete disperata de eternitate. Iubirea, fericirea si alte acadele ale sufletului nu sunt decat derivate ale acestei nevoi de a fi, un surogat care ne biciuie pe spatele gol. Fara raspunsuri, fara a sti de unde vine, incotro se indreapta si in ce scop, omul are o singura constanta care ii ghideaza viata.

M-am intrebat ce determina pe sclav sa nu se sinucida in afara de aceasta farsa a naturii care il impinge sa traiasca. Ce determina pe o mama singura aflata in harburile cele mai crunte ale saraciei sa aduca pe lume un copil care e condamnat din start la o viata mizera in afara de nevoia egoista si organica de a transmite genele mai departe. De multe ori poate zicem, "vai, dar eu nu as putea trai cu o asemenea fapta pe constiinta". Dar adevarul e ca omul poate trai cu multe pe constiinta. Nici nu stim noi cu cate. Habar n-avem cu adevarat pana unde ne poate duce instinctul de supravietuire.

Pentru noi, cei care traim in societatea occidentala a secolului XXI, pare inimaginabil sa nu ai televizor in casa, acces nelimitat la internet, sa fi legat de o casta, de pamantul pe care te-ai nascut, sau sa aparti altuia si nu tie. Ne bucuram de niste libertati si luxuri dictate de cultura in care traim fara a le realiza in fiecare moment limitarile, fara a accepta cu adevarat ca se poate trai si altfel. Si cand zic altfel nu fac din acest cuvant o judecata de valoare, pentru ca nu cred ca ceea ce traim este bun sau rau la modul absolut ci este asa cum vrem noi sa fie. Daca traiesti intr-o casa cu etaj si vecinul din dreapta are palat iar cel din stanga are coliba, inevitabil te vei simti fericit privind la cel din stanga si nefericit privind la cel din dreapta. Vom face acesta judecata de valoare pe baza aparentelor, fara a sti ce batalii interioare duce fiecare.

Ma intreb daca talentatul chinez care e luat cu forta de langa familia sa si dus in cealalta parte de China pentru a picta in conditii mizere si pe un salar de nimic copi de tablouri celebre e mai nefericit decat occidentalul care lucreaza de dimineata pana seara sub un sef pe care nu-l suporta pentru a putea petrece cateva ore linistite cu familia in weekend. Evident ca raspunsul majoritatii e un "Da" mare si rotund, dar eu nu mai sunt sigura de asta. Daca credem ca sclavul din antichitate sau femeia secolului XVII sau iobagul roman au trait vieti nefecite, poate ne inselam.

Cultura noastra ne dicteaza niste valori care sunt la moda acum, o sensibilitate si un sentimentalism care nu a fost caracteristice altor epoci si care nu insemnau nimic acum nici 50 de ani. A fi ingropata de vie alaturi de sotul decedat sau a fi omorata de propriul tata pentru ca te-ai prea americanizat si implicit departat de cultura ta musulmana sunt stiri de ora 5 pentru unii si realitati contemporane pentru altii. E scandalos, e deprimant si ne intoarce stomacul pe dos. Noua! O alta cultura defineste aceste fapte ca un act de onoare. 

Faptul ca inca de mici avem o multitudine de jucarii, ca avem masina proprie si capsuni proaspete in supermarket tot timpul anului nu ne face mai fericiti. Fericirea nu o definim noi ci cultura in care traim. Si ea, cultura, ne tine in sah si ne face sa ne dorim mereu altceva. Si credeti-ma, uneori chiar te poti simti bine vazand o falla arzand sau dand foc unei genti cu reguli.

Falla arzand

1 comments:

Anonim,  22 martie 2010, 13:32  

Cred ca cultura,civilizatia ne face sa vedem lucrurile intrun mod care poate fi considerat periculos la unele popoare in care se doreste doar indobitocirea omului pentru a fi usor de manipulat.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP