Castelul Peles

Castelul Peles Castelul Peles

Castelul Peles se ridica maret la poalele Muntilor Bucegi, in locul numit Pietrele Arse. Oricine a vizitat Castelul Peles poate spune cu mana pe inima ca este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.

Castelul Peles - scurta istorie
Magnificul Castel Peles cu turnuletele sale de poveste este situat intr-un loc privilegiat, in mijlocul a hectare intregi de pajisti verzi presarate cu melancolice capite de fan. Nu este greu de imaginat de ce Regele Carol I a ales aceasta locatie pentru construirea Castelului Peles.

In 1875 se pune piatra de temelie a Castelului Peles, sub care Castelul Pelessunt îngropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede romanesti cu chipul lui Carol I. Lucrarile la castel dureaza pana in 1883 cand are loc inaugurarea oficiala a Pelesului. Castelul Peles va căpăta apoi o tot mai mare importanţă, devenind reşedinţa de vară a familiei regale române, care locuia aici din mai pana în noiembrie. In 1914 cand Regele Carol I a murit, a fost inmormantat la Castelul Peles.

Castelul Peles a fost primul castel din Europa care a avut curent electric si incalzire centrala. In timpul dictaturii, cele 160 de camere ale Castelului Peles, fiecare mobilata sa repezinte o alta tara europeana, au fost folosite drept loc de relaxare pentru membrii partidului si a politicienilor din lumea intreaga. Castelul Peles a fost declarat muzeu în 1953. În ultimii ani ai regimului comunist, între 1975-1990, Nicolae Ceauşescu a ordonat închiderea Castelului Peles pentru public. Singurele persoane acceptate in castel au fost cele de întreţinere, militare şi personalul de pază.

Este interesant de observat că Ceauşescu a vizitat Castelul Peles destul de rar. O poveste care circula în anii ‘80 spunea ca soţii Ceausescu ar fi dorit să-şi stabilească o reşedinţă de protocol la Peles. Cunoscandu-se faptul ca aceştia aveau mania de a ordona tot felul de demolari şi schimbări, muzeografii i-au speriat spunandu-le ca în interiorul Castelului Peles este o ciuperca ce atacă elementele din lemn şi este foarte dăunătoare omului. În fapt, adevarul este ca o ciuperca atacase grinzile castelului din cauza umezelii şi a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrările de restaurare a castelului, fiind înlocuită structura de rezistenţă din holul de onoare şi din sufrageria de la parter. Prudenţi, soţii Ceauşescu au petrecut o singura noapte la Castelul Peles, dormind în Foişor.

Castelul Peles

Castelul Peles - curtea interioara

Castelul Peles - arhitectura si design
Castelul Peles are doar 10 incaperi accesibile turistilor. Castelul adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.

Cele mai importante săli ale Castelului Peles sunt:

Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de Castelul Pelesnuc, tapetate cu basoreliefuri si stauiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara. A fost finalizat complet abia în 1911, sub îndrumarea lui Karel Liman.

Biblioteca regală a Castelului Peles îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, având coperţi din piele şi gravate cu litere de aur. Chiar şi pentru cei mai putin familiarizaţi cu universul cărţilor, există un punct de atracţie: uşa secretă, o cale de acces în spatele unui raft cu carţi, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale Castelului.

Sălile de arme ale Castelului Peles, amenajate în perioada anilor 1903 - 1906, adăpostesc peste 4000 de piese europene şi orientale din secolele XIV - XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI - XVII şi o armură completă pentru cal şi cavaler, unică în România.

Sala de muzică a Castelului Peles a devenit salon de serate muzicale la dorinţa reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit în dar de la maharajahul de Kapurtala.

Sala Florentina a Castelului Peles, denumită şi Marele Salon, impresionează prin plafonul sculptat în lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre, şi decoraţiunile în stilul neorenaşterii italiene.

Sala Maură a Castelului Peles este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, având elemente hispano-maure, cu o fântână din marmură de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.

Sala de teatru are 60 de locuri şi loja regală, fiind decorată în stilul Ludovic al XIV-lea.
La etajul I a castelului se află Sala de Concerte, amenajata în 1906, în care se găsesc un clavecin executat la Anvers în 1621, un pian cu coadă verticală Bluthner şi o orga Rieger cu două claviaturi.

Apartamentul Imperial a fost amenajat tot în 1906 cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Alte sali ale Castelului Peles sunt Sala de Consilii, care seamănă cu una dintre sălile Primăriei din Lucerna, Elveţia;

Cabinetul de lucru unde se afla un birou impunator şi un pupitru pentru audienţe;

Sufrageria castelului, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situată la etajul 1 şi are un mobilier rustic breton din secolul al XVIII-lea;

Salonul Turcesc care adaposteşte o colecţie de vase turceşti şi persane în alamă şi

Dormitorul regal care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia

Inspirat de pe Wikipedia

3 comments:

Zuzele 21 ianuarie 2010, 18:35  

Imi place blogul tau la nebunie!!!! L-am citit aproape pe tot de la cap la coada. Felicitari!
Vreti sa facem schimb de link? http://divadecarton.blogspot.com/

Anonim,  27 ianuarie 2010, 00:05  

Salut www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

Happy 5 februarie 2010, 00:44  

Intr-adevar, Pelesul este fascinant, mie personal mi-a placut dintotdeauna.
Fain articol :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP