Jackson Pollock

Paul Jackson Pollock (1912, Cody, Wyoming (USA) – 1956, Springs (USA)) nu a fost un om pe care multi dintre noi sa-l suportam in preajma si nici un artist pe care sa-l intelegem. Cu toate acestea este considerat unul dintre cei mai influenti pictori americani si o figura impunatoare a expresionismului abstract.

Cu o personalitate volatila, nevrotic, alcoolic, introvertit si fara bani, Jackson Pollock avea in viata sa prezente toate ingredientele care sa il defineasca ca artist renumit al secolului XX. In tinerete, Pollock gaseste un refugiu in teosofia mistica propagată de Jiddu Krishnamurti, după care la fericire se poate ajunge doar prin descoperirea conştiintei de sine, doctrină care avea să-i influenteze intreaga dezvoltare artistica. Primele tablouri ale lui Pollock reprezinta peisaje din natura americana in stilul naturalist al lui Benton. Mai tarziu se simte influenţa picturii murale mexicane si surealiste. Cu timpul insa suportul figurativ devine tot mai indepartat si abordarea tot mai spontana, inventeaza metoda prin picurarea ("drip painting") si pictura gestuala ("action painting") prin care elibereaza linia de forma si ii confera o personalitate noua, inovatoare.

In 1945 Jackson Pollock s-a casatorit cu pictorita americana Lee Krasner iar imediat dupa aceea s-au mutat in Springs, Long Island (NY), unde in prezent se afla Casa si Studioul Pollock-Krasner. Se poaate spune ca Pollock a avut nu doar talent ci si noroc in cariera sa. A avut prieteni influenti in domeniul artistic, dar in special a cunoscut-o pe Peggy Guggenheim (nepoata lui Solomon R. Guggenheim care avea sa puna bazele Fundatiei Guggenheim), colectionara de arta care i-a organizat cateva expozitii individuale sub numele "Arta secolului nostru". Dar poate cuvantul talent e gresit folosit cand vorbim de pictura lui Pollock. Sau poate talentul in sine trebuie redefinit dupa el. Inca de pe vremea lui Pollock s-au facut auzite voci care ziceau ca opera lui nu e arta. Inevitabil in mintea noastra se trezeste o intrebare: ce este arta? Si evident, raspunsul e greu de formulat. Dar sa zicem ca arta nu se defineste printr-o anumita tehnica si nici printr-o anumita forma. Arta evolueaza odata cu nevoile omului. Arta secolului XX este o exprimare a sufletului si a psihicului uman in cea mai primitiva forma. Pollock a divortat pensula de panza. Metoda lui prin picurare, privita chioras de unii, considerata un joc de copii de altii, nu este altceva decat o alta tehnica prin care culoarea este asternuta pe o suprafata solida - Pollock insusi a declarat ca metoda prin picurare e asemanatoare cu ce folosita de catre pictorii in nisip indieni. Esenta neschimbata a picturii nu e felul in care ea se naste ci formele si culorile care i-au nastere. Pentru a crea o pictura abstracta poate nu e nevoie de talent precum pentru a picta ingerii lui Botticelli. Dar e nevoie de un dram de "nebunie", de un "click!", de a o rupe cu gandirea conventionala si cu rutina vietii de zi cu zi. Pictura moderna nu se mai limiteaza la panze mici ca si ale lui Vermeer ci foloseste tot spatiul disponibil, ba chiar darama limitele impuse si se extinde la infinit, pentru ca panzele moderne au imbibate in ele o particica din sufletul artistului, iar sufletul omului e mai mare decat viata insasi.

Jackson Pollock
"Lupoaica" (1946) de Jackson Pollock

Poate cel mai interesant mi se pare ca Pollock a renuntat de la o vreme sa dea picturilor sale denumiri conventionale si explicative (vezi "Lupoaica") si a inceput sa le atribuie numere (vezi "Numarul 5" (cea mai scumpa pictura vanduta vreodata - $140 milioane in 2006) sau "Numarul 8"). Numerele sunt neutre. Numerele nu iti confera nici o pista catre ceea ce ce ar trebui sa gasesti in pictura ci pur si simplu te lasa sa admiri in tihna cum vopseaua face dragoste cu panza si sa urmaresti cu degetul mintii liniile strambe care te conduc pe drumul de la simplu privitor la a vedea pictura din pictura.

Jackson Pollock "Numarul 8" de Jackson Pollock

Pollock a considerat ca pictura are o viata proprie. Nu a avut teama ca din instrumentele folosite ar curge mai multa vopsea decat s-ar cadea sau ca ar ajunge in locul gresit. Cand picta, Pollock efectiv se simtea una cu pictura, panza tintuita pe podea putea fi abordata din toate unghiurile iar rezultatul era pura armonie atat timp cat omul si panza tineau ochii atintiti unul spre celalalt. In filmul "Pollock" (2000) pictorul este intrebat la un moment dat cum stie ca o pictura e gata. Raspunsul vine spontan si retoric: "Cum sti cand ai terminat de facut dragoste?"

Taylor, Micolich si Jonas au studiat tehnica lui Pollock si au ajuns la concluzia ca unele dintre operele sale au proprietatile fractalilor matematici. Ba chiar mai mult, s-a sarit la concluzia ca Pollock ar fi avut o intuitie despre natura miscarii haotice, zece ani inainte ca "Teoria Haosului" sa fi fost propusa. E usor sa dai aripi unei persoane dupa ce aceasta nu mai este in viata. E greu de atribuit calificativul de geniu unei persoane care a murit intr-un accident de masina in timp ce conducea beat alaturi de amanta si s-a bagat intr-un pom de pe marginea strazii. Bautura si problemele psihice l-au acompaniat pe Pollock de-alungul vietii. Nebunia este iesirea din tipare. Jackson Pollock a cautat o forta transcedentala de care sa se agate inca din tinerete. Daca panza i-a vorbit, daca secrete milenare i-au fost soptite de catre voci invizibile sau daca pur si simplu s-a descatusat el insusi de pensulele societatii pentru a fi mai aproape de Eul sau interior, pur si simplu nu conteaza. Cand stai fata in fata cu panza imens de alba, cu emotia primei linii atarnate de pensula si cu dorinta arzatoare de a elibera un ceva interior, de a varsa in material imaterialul, atunci si poate doar atunci, il intelegi pe Pollock si odata cu el pe toti pictorii secolului XX despre care ai zis zeflemitor "si eu puteam sa fac asta", dar pe care nu ii poti imita la momentul adevarului, pentru ca tu insuti esti un alt colos de singuratate decat eu fost ei. In secolul XX omul si-a dobandit individualitatea!

Articol scris pentru Psihologia Artei

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP