Las Meninas (Domnisoarele de onoare)

"Las Meninas" (Domnisoarele de onoare) (1656) este pictura de capatai a pictorului spaniol Diego Velazquez, cel mai important artist din Perioada de Aur spaniola. Gazduita de catre Muzeul Prado din Madrid, "Las Meninas" este o opera complexa si enigmatica care ridica intrebari despre realitate si iluzie.

"Las Meninas" ilustreaza o camera imensa din cadrul palatului regelui Filip al IV-lea al Spaniei. Unii dintre protagonisti privesc tinta la noi pe cand altii par a fi angajati in mici gesturi reciproce. In Las Meninas, Velazquez aseaza laolalta toate rangurile curtii spaniole, de la cel mai inalt statut pana la cel mai mic. Infanta Margarita (fetita blonda din centru) este inconjurata de domnisorele sale de onoare, chaperone, doi pitici si un caine. In spatele lor, Velazquez insusi (autoportret) picteaza un nou tablou. In oglinda se zaresc chipurile regelui si al reginei. Este discutabil daca daca cei doi soti sunt prezenti in camera (pozitia lor coincizand cu cea a privitorului, adica a noastra) sau imaginea lor este o reflexie a tabloului la care Velazquez lucreaza.

"La Meninas" de Diego Velazquez este considerata una dintre cele mai importante picturi occidentale si o filosofie a artei insasi.

Las Meninas (Domnisoarele de onoare) de Diego Velazquez
Pablo Picasso a pictat intre august si septembrie 1957 nu mai putin de 58 versiuni proprii ale tabloului lui Velazquez. Aceste tablouri se afla expuse in Sala "Las Meninas" a Muzeului Picasso din Barcelona, alaturi de o fotografie a tabloului original. Picasso nu a schimbat personajele seriei, ci a pastrat naturaletea scenei, facand din ea un studiu al formei, ritmului, culorii si miscarii.

Las Meninas (Domnisoarele de onoare) de Pablo Picasso
Sa ma ierte Picasso, dar eu tot prefer originalul. Nu e vina mea ca a incercat de 58 de ori sa copieze tabloul lui Velazquez fara succes. Picasso draga, tu nu te-ai prins ca cubismul tau nu seamana deloc cu barocul lui Velazquez? Lasa, nu te necaji, ai renunta tu singur de la o vreme si ai continuat sa o ti pe a ta si bine a fost, ca uite, acum toata lumea te stie, dar nu toata lumea si-l aminteste pe Diego iar despre esecul tau la copiat nu s-a prea dus vestea... Dar vai si-amar de noi daca chiar suntem asa de ciobiti si de colturosi la suflet precum ne-ai vazut tu...

4 comments:

Geanina Codita 9 iunie 2009, 09:13  

Am inceput dimineata frumos citind acesta postare. multumrsc.

Cosmin 9 iunie 2009, 14:35  

Si nu e trist ca toata lumea a auzit de Picasso si putin de Diego Velasquez?

Laura 9 iunie 2009, 14:38  

Cosmin, cum sa nu fie? Multi il slavesc pe Picasso dar putini il inteleg. Nu e asta prefacatorie?

Anonim,  10 iunie 2009, 00:07  

Doar acum la miez de noapte am ajuns pe la tine sa aflu cine sunt "Las Meninas" ?
Am recunoscut pictura insa nu stiam povestea ei si nici ca Pablo Picasso a pictat versiuni ale acestui tablou.
Intradevar,prefer si eu originalul ca si tine.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP