Baobabul, copacul cu fundul in sus

BaobabBaobabii, copaci supranumiti si "cu fundul in sus" isi au originile in Madagascar (6 specii), Africa (1 specie) si Australia (1 specie). Baobabii ating inaltimi intre 5 si 30 de metri si diametrul trunchiului ajunge intre 7 si 11 metrii. In Africa de Sud exista un exemplar de baobab, considerat cel mai mare din lume inca in viata, a carui trunchi atinge 47 metrii in circumferinta si 15 metri in diametru. Se crede ca baobabii traiesc mii de ani, lucru greu de verificat avand in vedere ca trunchiul de baobab nu are inele de crestere ca si alti copaci. Totusi testul cu carbon-14 poate da indicii asupra varstei baobabilor.

Baobab
- Baobabul este copacul simbol national al Madagascarului

- Un mit african spune ca dupa creatie, fiecarui animal i s-a dat sa planteze un copac, iar hiena a plantat baobabul invers, cu radacinile in aer

- Tot in cultura africana, baobabul este supranumit "Degetul lui Dumnezeu"

- Antoine de Saint-Exupery a scris in "Micul Print":
"... baobabii nu sunt copăcei, ci niste arbori cât Baobabbisericile de mari şi că, dacă ar lua cu el chiar şi o întreagă turmă de elefanţi, turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab."

"... de un baobab, daca prinzi de veste prea târziu, nu te mai poţi descotorosi niciodata. Năpădeste întreaga planetă. O străpunge cu rădăcinile. Şi dacă planeta este prea mica, şi daca baobabii sunt prea mulţi, o fac să sară-n aer.
Baobab
- Proprietarii Fermei Sunland (Limpopo, Africa de Sud) , au construit un pub numit "The Big Baobab Pub" in interioriul trunchiului gol al baobabului sus amintint de 47 metrii in circumferinta care a fost datat a avea peste 6.000 ani. Asa arata babobabul-pub si interiorul acestuia:

Baobab
BaobabBaobab

Eh, Africa... Eh, englezi in Africa... Unde esti tu Green Peace? Unde esti tu UNESCO, Doamne? Si punand mana pe ei...

7 comments:

Manole,  31 mai 2009, 20:42  

Nu stiu de ce , dar copacul asta m-a fascinat din totdeauna!
Mersi pentru informatiile data :)

Cat despre ultimele poze...primul gand , a fost: Doamne, nu-l doare?

Laura 31 mai 2009, 20:50  

Pe cine, pe englez?

Manole,  1 iunie 2009, 10:24  

De englez putin imi pasa! De copac , vorbesc!

Laura 1 iunie 2009, 10:50  

Stiu ca de copac vorbeai. Eram ironica :) Nu stiu, dar mi se pare crima sa faca pub in interiorul celui mai batran/mare baobab din lume. De asta ma si intrebam pe unde umbla UNESCO si Green Peace... Nu ca mi s-ar parea normal sa faca pub in scorbura oricarui alt copac viu...

LZ 3 iunie 2009, 00:56  

Foarte frumos subiect!

ionut 24 mai 2011, 15:36  

fotografiile cu astfel de copaci parca sunt desprinse din alt univers

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP