Acoperisuri verzi si gradini suspendate

"Daca casele ar rasari din pamant precum ciupercile, acoperisele lor ar avea un strat de pamant si vegetatie. Dar omul nu construieste precum o face natura insasi." Asa incepe un articol din revista National Geographic din aceasta luna. Mi s-a parut revelatoare comparatia marii de acoperise care domneste in orasele moderne cu un desert artificial, creat de om, cu o singura exceptie: un desert in adevaratul sens al cuvantului, este un ecosistem viu.

In "Arhitectura cu suflet" imi exprimam dezgustul fata de arhitectura comunista, de duzina, gri, rece, trista, moarta. Acoperisele caselor si ale blocurilor moderne sunt in ton cu aceasta arhitectura seaca. Ciment, antene, tuburi, gunoaie... Nimic care ar putea semnala viata.

Acoperisuri verzi si gradini suspendateAcoperisul Primariei din Chicago

Vestea buna este ca in ultima vreme exista un interes vadit si proiecte in curs pentru a reda naturii un coltisor din ceea ce ii datoram. Boston, oras cunoscut pentru arhitectura moderna din otel si piatra, este in prezent orasul cu cele mai multe acoperisuri verzi din Statele Unite. In Brazilia exista legi care spun ca orice cladire de constructie noua care are un acoperis plan ce poate fi amenajat pentru a sustine vegetatie, trebuie sa fie transformat intr-un spatiu verde. Germania este si ea in topul tarilor ale caror acoperisuri se transforma incet-incet in parculete.

Acoperisuri verzi si gradini suspendate
Acoperisul cladirii MEC din Toronto (Canada)

Un acoperis verde nu este doar loc relaxant unde te poti simti mai aproape de natura; este de asemenea un habitat pentru pasari si insecte. Un acoperis verde prezinta avantaje: o mai buna izolatie termica, o mai buna filtrare a apei... in ciuda unui cost ridicat si a multa bataie de cap din partea arhitectilor - clientii doresc sa le creasca pe casa un anumit tip de vegetatie si asta tot anul.

Dar cu toate dificultatile intampinate, ideea mi se pare superba. Va amintiti acoperisul scolii din "High School Musical"? Cine nu ar vrea asa un loc de relaxare, intr-o zi calduroasa de vara, aproape de nori si cu vantul mangaindu-ti usor parul si fata?

Acoperisuri verzi si gradini suspendate
Acoperisul Hotelului Fairmont Waterfront din Vancover

Dar unii au mers si mai departe: gradini pe acoperisuri. Bucatarul Hotelului Fairmont Waterfront din Vancover culege fructe crescute printre zgarie-nori. Contabilul hotelului spune ca gradina de pe acoperis produce fructe, legume si miere in valoare de $16,000 pe an. Daca e o idee buna sa construim gradini peste tone de otel si ciment, nu sunt prea sigura. Cert este ca idee nu e noua deloc. Regele Nabucodonsor al II-lea (605-562 î.Ch.) a construit "Grădinile suspendate ale Semiramidei" sau, mai corect, "Grădinile suspendate din Babilon", una dintre "Cele 7 minuni ale lumii antice", acum doua milenii si jumatate pentru una din soţiile sale, Amytis sau Amuhea. Vorba ´ceea, nimic nu e nou sub soare...

Acoperisuri verzi si gradini suspendate
Gradinile Suspendate ale Semiramidei

8 comments:

starsgates 12 mai 2009, 07:32  

Mereu am fost fascinată de acoperişurie verzi.:)
Omul poate să fie distrugător, dar uite că poate fi şi creator.:)

mihaella 12 mai 2009, 12:57  

e de preferat sa traiesti intre plante,chiar daca nu sunt din abundenta,decat intre betoane(iata cum e acum in Romania:betonare asidua)

Laura 12 mai 2009, 23:31  

Stargates, eu cumva am reusit sa ignor acoperisurile verzi pana acum. Articolul din National Geographic mi-a atras atentia si mi-a starnit curiozitatea. Eh, asa e, uneori ai ceva in fata ochilor de multa vreme dar nu vezi acel lucru...

Mihaella, si Spania e la fel. Mi-e dor de iarba verde...

cristina 13 mai 2009, 21:34  

In aia 16.000 pe an intra la greu exotismul provenientei fructelor ... La alimentara cateva sute ar fi rezolvat problema ;)

Laura 14 mai 2009, 00:29  

Probabil ca ai dreptate :)Oricum, merii aia din poza nu prea par roditori :)

Elisa 14 mai 2009, 08:24  

Mai am putin si-mi fac si eu din astea suspendate..ca pe orizontala...s-a terminat :)

Laura 14 mai 2009, 22:54  

Pe mine ma bate gandul sa-mi fac jungla in casa ;)

Dragos Popovici 19 iunie 2009, 09:58  

Cunoaste cineva vre-o firma care realizeaza asa ceva in Romania?
Multumesc

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP