Las Fallas si Buñuelos

Initial, Las Fallas era sarbatoarea primaverii, asa cum multe alte natii sarbatoresc venirea primaverii printr-un festival. Pe vremuri, sculpturile fallere erau nimic mai mult decat o adunatura de gunoaie stranse peste iarna care erau arse pentru a curata casele. La modul filosofic, Las Fallas era simbolul debarasarii de trecut pentru a face loc viitorului. Insa in ziua de azi nici un valencian nu ti-ar spune ca Las Fallas este despre asa ceva.

In prezent Las Fallas este un festival de renume international. Muzica, costumele populare, traditiile valenciene sunt pe primul loc. Las Fallas este un motiv in plus pentru valencieni sa iasa pe strazi, sa petreaca, sa se revada, sa isi ia cateva zile libere de la servici si sa stea cu familia. Las Fallas este fara indoiala o petrecere continua de 4 zile pe strazile valenciene in care arzi energie si nu dormi mai deloc.

Las Fallas e o sarbatoare multi-dimensionala. Sculpturile fallere sunt fara indoiala o forma de arta pur valenciana. Fiecare monument faller este o satira. Las Fallas este o oportunitate pentru a intari relatii mai vechi si pentru a forma altele noi in cadrul comunitatii. Las Fallas este o scuza foarte buna pentru o petrecere de 4 zile pe strazile valenciene. Si nu e de neglijat usurinta cu care valencienii ard milioane de euro, ceea ce nu inceteaza sa ii uimeasca pe turisti. Apoi sunt competitiile atat de distractive, precum "lupta" intre femei pentru a ajunge Fallera Mayor, intre piromani, intre cartiere (care construieste falla cea mai mare, cea mai impresionanta) si bine-nteles intre iubitorii de petarde - cine reuseste sa faca mai mult zgomot.

Dar pana una alta, Las Fallas este despre a tine oamenii aproape, despre a pastra traditiile valenciene vi, a crea ceva frumos si in acealasi timp a te distra pana nu mai poti.


Ce se mananca de Las Fallas

Bine-nteles, Paella Valenciana, ce altceva?

Dar Paella Valenciana se gaseste in restaurante tot anul. Ceea ce se gaseste de cumparat numai de Las Fallas sunt los buñuelos (bine-nteles, fiecare poate face buñuelos acasa daca vrea, peste an). Los Buñuelos sunt un fel de gogosi, dar nu sunt gogosi. Se vand la tarabe pe strazile valenciene, tarabe montate doar pe perioada festivalului. In restul anului, e aproape imposibil sa gasesti buñuelos de cumparat in Valencia.


Daca vreti sa probati los buñuelos fara a veni pana in Valencia, va dau reteta. Va avertizez insa ca singura forma de a proba buñuelos originali este sa veniti la Valencia la inceput de martie.

Reteta:

- 200g de faina
- 100g de zahar
- 2 oua
- 25 g de unt
- 1/2 pliculet de drojdie
- coaja de lamaie rasa
- un varf de cutit de sare
- 1/2 pahar de vin alb
- ulei de masline

Se amesteca ouale, zaharul, sarea, lamaia si untul.

Se amesteca separat faina si drojdia.

Se adauga faina si drojdia + vinul la ingredientele anterioare si se amesteca bine.

Se incalzeste uleiul bine si se rupe din aluat cu lingurita si se pune la fript. Los Buñuelos pot avea atat forma de mingiute cat si cu gaura la mijloc.

La final trebuie sa arate asa:


Exista diverse retete de buñuelos. Cea mai populara este insa cea cu dovleac.

4 comments:

Mariana 23 martie 2009, 09:21  

Draga Laura, te astept aici cu o mică surpriză:
http://de-vorba-cu-mine.blogspot.com/2009/03/hotarare-grea.html

Manole,  23 martie 2009, 11:38  

Incercam! :)

www.jamescrissilv.ro 30 martie 2009, 11:08  

Imi lasa gura apa, dar sunt fericit ca am mai invatat ceva.
O zi minunata iti doresc

Oana 1 aprilie 2009, 00:03  

Hmmm, ce pofta mi-ai facut :D

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin
A apărut o eroare în acest obiect gadget

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP