Cum s-a nascut "Fallera Mayor"

Fallera Mayor din Valencia nu comanda los falleros ci mai degraba sta la dispozitia Organizatiei Centrale Fallere, organ conducator al fiestei din Valencia. Fallera Mayor nu primeste un salar astronomic, ci mai degraba titlul implica costuri extra (o rochie de fallera, incluzand pantofii, broderiile facute manual si piaptanele aurit ajung in jur de 12.000 euro) si putin timp liber (Fallera Mayor de multe ori trebuie sa calatoreasca in calitate de reprezentanta a fiestei sau sa participe la diverse evenimente organizate in oras). Fara indoiala insa, Fallera Mayor (in trecut numita Regina Fiestei) este reprezentanta fiestei pe durata intregului an in care a fost aleasa si icoana de los falleros si las falleras in intreaga lume, ceea ce este fara indoiala o onoare pentru orice fata.

In mod surprinzator, a fost prima Miss Spania, valenciana Pepita Samper (vezi 1929_Pepita_Samper_Miss_Espanafoto), cea care in domnia sa din 1929 a reprezentat Las Fallas din acel an, chiar daca pe atunci nu se vorbea de Fallera Mayor. Anul urmator, 1930, titlul de Miss Spania i-a revenit unei alte valenciene, Elenita Pla, care la randul ei s-a ocupat cu relatiile publice in Las Fallas. In 1931, Miss Spania nu a mai fost din Valencia, ceea ce a condus pentru prima data in istoria fiestei la alegerea expresa a unei reprezentante. Astfel s-a organizat in Gradinile Regale din Valencia o parada si s-au votat 11 frumuseti falleras si o regina. In 1932 s-au ales doua regine (ambele adulte). In acest an in unele cercuri a inceput sa se foloseasca titlul de "Fallera Mayor". Ultima Regina de Las Fallas a fost aleasa in 1933. Din 1934, reprezentanta "de los falleros" a fost numita oficial "Fallera Mayor". Ea si suita ei formata din patru falleras au fost selectionate prin vot popular in cadrul festivitatii din Gradinile Regale din Valencia, loc in care alegerile se organizeaza pana si in prezent. Doar cei care plateau intrarea aveau drept sa voteze, iar votul era masurat prin aplauze.

Angeles Algarra, Regina Fiestei din 1931
Angeles Algarra, Regina Fiestei din 1931

5 comments:

-X- 3 martie 2009, 05:44  

Nu m-am gindit ca rochiile fetelor pot atinge preturi atit de exorbitante!

pescarusul argintiu 4 martie 2009, 00:32  

Cu siguranta ca orice fata ce s-a nascut in spatiul valencian viseaza cu ochii deschisi sa devina o veritabila si cuceritoare Fallera Mayor :)
Totusi deduc ca aceasta sarbatoare traditionala este profund aristocratica, fiind obligatorii fastul vestmintelor si aleasa educatie, inaccesibile populatiei de rand...
In orice caz, farmecul e unic!

Laura 4 martie 2009, 11:35  

Pescarusule, nu stiu daca e chiar asa de aristocratica sarbatoarea. Fallera Mayor de anul trecut e vanzatoare in ceva supermarket. Cred ca primesc ele si ceva sponsorizari, ca altfel nu vad cum.

Elisa 4 martie 2009, 12:43  

Laura,mi s-a topit mosul si tu nu ai venit sa-l vezi.... :(

Laura 4 martie 2009, 16:03  

Multumesc mult, Elisa draga! Am fost si am vazut si m-am bucurat tare mult de el. E asa de frumos si special! :) Te pup!

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP