Teoria lui Darwin in pictura

In 1859, Darwin publica cartea sa de capatai, "Originea speciilor". Curand dupa aceasta, lumea astistica a reactionat atat la teoria lui Darwin cat si la criticile aduse acesteia.

In America, Martin Johnson Heade a tradus pe panza viziunea lui Darwin asupra naturii, scotand in evidenta frumusetile ei care distrag privitorul de la lupta pentru supravietuire care se da in realitate.

Martin Johnson Heade
Martin Johnson Heade In Germania, Arnold Böcklin a pictat creaturi marine cu chipuri si gesturi umane.

Arnold Böcklin
In Franta, Odilon Redon a pictat lumea nascandu-se din adancurile apelor, dar in culori mult mai sumbre. Iar Alfred Kubin a creat himere bizare, intr-o viziune amenintatoare a evolutiei.

In lumea stiintifica circula o anecdota care povesteste despre reactia unei doamne din inalta societate a acelor vremuri la aflarea teoriei lui Darwin: "Sper ca Domnul Darwin sa se fi inselat, dar daca teoria lui e adevarata, sa speram macar ca nu va afla de ea prea multa lume"

6 comments:

Anca 4 februarie 2009, 01:24  

Nu m-am gandit ca teoria lui Darwin a influientat pana si pictura. Foarte interesant!

Laura 4 februarie 2009, 11:24  

Cred ca teoria lui Darwin a avut o influenta atat de mare in societate incat e greu de gasit un domeniu in care ea sa nu fi avut macar un dram de influenta :)

pescarusul argintiu 4 februarie 2009, 13:35  

Laura, frumos gest de a-i insufleti amintirea marelui naturalist britanic!
Cautand informatii suplimentare despre el pe net, am descoperit ca acum 200 de ani, in ziua de 12 Februarie se nastea viitorul savant.
Iata ce mai spunea Charles Darwin, plin de umor spumos:
"Omul este un înger făr' de aripi şi o maimuţă făr' de coadă."
Cateva amanunte inedite legate de viata sa personala:
În anul 1839, Charles se căsătoreşte cu verişoara sa, Emma Wedgwood, şi se stabileşte în Down House din comitetul Kent.
Pe parcursul vietii a avut nu mai putin de 10 copii.
Ca semn al recunoasterii sale, imaginea marelui naturalist apare pe bancnota de 10 lire emisă în 2000 în Marea Britanie.
Deasemeni, in semn de omagiu si ca dovadă de recunoaştere a valorii operelor sale ştiinţifice, a fost înmormântat în Westminster Abbey, lângă Isaac Newton.
Multumiri pentru aceasta postare si mult spor la studiu!
Inca putin si ai scapat :)

Laura 4 februarie 2009, 15:00  

Frumos, Pescarusule! Multumesc pentru aceste detalii interesante. Ar mai fi ceva haios la povestea Domnului Darwin: cand s-a imbarcat pe Beagles, era un tinerel entuziasmat. Capitanul, un om foarte credincios, spera ca in acea calatorie sa gaseasca dovezi despre veridicitatea Genezei conform Bibliei si a existentei lui Dumnezeu. Mi-l inchipui pe bietul capitan smulgandu-si parul la finalul calatoriei. Darwin a reusit sa dovedeasca exact contrariul a ceea ce spera capitanul.

pescarusul argintiu 4 februarie 2009, 15:12  

Ai dreptate, Laura, cred ca bietul capitan al navei Beagle a ramas foarte contrariat de uimitoarele descoperiri ale tanarului Darwin si a sa teorie evolutionista :)
Dar sa-l consolam peste secole, prin aceste impresii ce-i apartin eminentului naturalist:
"Imposibilitatea de a crede că acest univers a apărut la întâmplare îmi pare argumentul cel mai important în favoarea existenţei lui Dumnezeu."
O zi cat mai agreabila! :)

Deona 9 februarie 2009, 09:19  

Foarte interesant, nici eu nu am stiut ca teoria lui Darwin a avut un impact si asupra picturii...

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP