Zarzuela

Anul acesta Mos Nicolae s-a grabit la noi. Poate era in trecere pe cand cobora de la Polul Nord de la fratele lui mai mare, Mos Craciun. Cert e ca a venit pe nepusa masa (nici macar cizmele nu am apucat sa le scoatem de la naftalina, de purtat sau lustruit nici pomeneala). A venit Mosulica deci cu bilete la doua spectacole de zarzuela.

Pentru cei care nu mai auzit acest cuvant "zurzulit", zarzuela este un gen spaniol de opereta. Dateaza din sec. al XVII-lea si corespunde genului tradiţional francez de „vaudevilles“, conţinand arii foarte melodioase (unele fiind aproape de opera), cu dialoguri vorbite şi cântate.

Darul nostru a cuprins piesele "La Revoltosa" si "La verbena de la Paloma", doua operete cu tematica din viata de zi cu zi a clasei jos-mijlocii madrilene. Zarzuelele noastre au fost niste comedii romantice foarte rerusite (am ras cat a fost spectacolul de lung) si au avut momente de flamenco (tipicul dans spaniol cu castanete, evantaie, ritmuri batute cu calcaiul, costume tipice) impletite cu opera si dialog vorbit. Au existat si momente a la Caragiale (doar asta e secretul teatrului comic, nu?) de genul: "Stiu tot! Tot! Care e povestea aici?" precum si nelipsita harjoana intre sexe, cu dialoguri iuti si acre. Dar totul e bine cand se termina cu bine si realizezi pentru a nu se mai stie cata oara, ca pasarea din mana nu o dai pe cea de pe gard.

Am cautat si pentru voi un fragment din "La Revoltosa"...


...si unul din "La verbena de la Paloma"

8 comments:

starsgates 3 decembrie 2008, 23:14  

cu frumoase cadouri a venit moşu'.:)

cristina 4 decembrie 2008, 00:53  

Baiatul asta in rosu (prin analogie; daca nu, cum o fi imbracat) cere adresa inainte sau le stie el si nimereste singur? Sa stiu daca sa mai astept (si daca sa mai sper).
Daca a inceput asa devreme si cu Europa nu stiu daca ii mai ajung banii sa schimbe continentul ...

Laura 4 decembrie 2008, 12:09  

Stargates, da, foarte dragut din partea lui, nu? Se pare ca am fost copii cuminti :)

Cristina, pai cand i se termina banii foloseste magia si cand se termina si aia cere imprumut de la Mos Craciun. Optiuni sunt, bunavointa sa fie numai :)

George - Silviu Enea 4 decembrie 2008, 17:50  

Un blog frumos. Am sa te vizitez din cand in cand!!

Pe curand

pescarusul argintiu 4 decembrie 2008, 19:08  

Laura, uite ca pe la voi nu se simte mai deloc criza financiara de care se teme toata lumea...
Sau Mosul o fi dispus de niste "bani albi pentru zile negre" ?
Mai are colaboratori care ar putea ajunge si pe la noi ?
Darurile culturale sunt foarte rafinate si inaltatoare, ENJOY IT! :)

Laura 5 decembrie 2008, 01:44  

George, bine ai venit si te mai astept cu drag :)

Pescaruso, intotdeauna am zis ca e vorba de prioritati. Pai cum faceam cu totii in scoala cand primeam bani pt mancare de la parinti si ii dadeam pe carti? Asa e si acum, renunti la una pentru alta. Asa e in viata. Sa nu-ti inchipui ca am fost la spectacole de sute de euro.
Stai sa vad daca il mai prind pe Mos sa-l trimit si la voi, daca nu sigur o sa-ti pun pile la Mos Craciun :)))

pescarusul argintiu 5 decembrie 2008, 11:27  

Laura, cam asa este, ai dreptate, am ajuns sa avem ca filosofie de viata bunele obiceiuri de supravietuire din liceu sau din anii studentiei...
Intotdeauna trebuie sa ne ordonam si sa ne ierarhizam prioritatile, de la un anotimp la altul, de la un an la altul.
Totul e sa avem grija sa nu ramanem cu visele si dorintele importante neimplinite.
Cat despre mosuletii darnici ce ne rasfata de sarbatori, trimite-i negresit, ii astept cu bratele deschise, oricum s-ar numi ei!!! :)

Laura 5 decembrie 2008, 12:19  

Cora, pai prioritatile sunt visele importante. Restul se aseaza pe langa, asa, ca cutele unei rochii :) Firul rosu calauzitor (cum zicea profa la romana) trebuie sa fie dorintele cele mai arzatoare, ca doar alea fa cparte din esenta noastra, nu?

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP