"Dragostea in vremea holerei" de Gabriel Garcia Marquez

Dragostea in vremea holereiCat timp ai astepta dragostea vietii tale? Intr-o lume in care viata si nu moartea e fara de sfarsit, "Dragostea in vremea holerei" e o poveste blanda si lenta despre cel mai frumos sentiment de care noi ca oameni suntem capabili. Pentru Gabriel Garcia Marquez, dragostea are simptome fizice, manifestandu-se asemenui holerei. Cu personaje foarte bine conturate, pesonaje complexe, contradictorii, multilaterale, apropae reale, "Dragostea in vremea holerei" te face sa traiesti si sa simti umar la umar cu personajele. La inceput te indragostesti alaturi de Fermina Daza, apoi uiti, cresti, te transformi, te lasi purtat de valurile vietii si de prejudecatile societatii, de regulile altora, iubesti, urasti, esti fericit, te macini in intrebari, suferi alaturi de Florentino Ariza, evoluezi, vezi cum viata iti mangaie picioarele goale asemeni spumei marii, inbatranesti, pentru a-ti da seama intr-un final ca cineva a stins Luna... Fermina Daza apartine unei clase sociale de imprumut care o accepta la sanul ei in schimbul unui pret.

"Dragostea in vremea holerei" este o carte care ridica intrebari dureroase in legatura cu scopul casniciei in care potrivit Doctorului Urbino trebuie sa domneasca stabilitatea inaintea fericirii si a dragostei. Problema casniciei pare a fi faptul ca se termina in fiecare seara dupa ce cuplul face dragoste, pentru a trebui sa fie reconstruita in fiecare dimineata inainte de micul dejun. In spiritul celuilalt roman celebru, "Un veac de singuratate", Marquez construieste femei puternice, drepte, stapane peste propria lor viata. Dar oare cat de usor ii este unei femei sa-si inteleaga propriile sentimente, sa se descopere pe sine de sub voalurile oarbe ale vietii? Florentino Ariza, barbatul umbra, barbatul fantomatic care face din orice scrisoare de afacere o scrisoare de dragoste, vede iubirea ca fiind Alfa si Omega, inceputul si sfarsitului vietii unui om, un scop in sine. Singurul lucru de care-l regreta e că s-ar putea să nu moara din dragoste. Oamenii nu se nasc odata pentru totdeauna in ziua in care vin pe lume, viata obligandu-i sa se nasca din nou, chiar de mai multe ori. Dragsotea nu are varsta. Cine crede contrariul e un prefacut.

Povestea din "Dragostea in vremea holerei" se desfasoara de-alungul a apropape un secol, in Caraibe, intr-un orasel fara nume, a carui transformare este privita oarecum cu nostalgie. De la carutele trase de cai la traimvaiul tras de cai, apoi la masini, primul zbor in balon, scurtarea distantelor care nu neaparat apropie oamenii, basmul de iubire curge ca printr-o clepsidra, din secolul XIX in secolul XX. "Dragostea in vremea holerei" e invaluita in acel realism magic care ii sade atat de bine lui Marquez si care impodobeste personajele cu farmecul vietii.

Trailer la filmul "Dragostea in vremea holerei" (2008) cu soundtrack de Shakira. Recomad insa in primul rand citirea carti, chiar daca filmul urmareste indeaproape evenimentele din carte, farmecul acestei iubiri asemei unei holere, nu poate fi perceput pe deplin decat dintre paginile cartii.


8 comments:

paul,  2 noiembrie 2008, 21:44  

Dragostea,nu are varsta, tanjesti dupa ea oricand, te-nvaluie cu mireasma ei placuta, te face sa uiti de robia vietii, te-nfrupti din gingasia ei spre alintarea sufletului cuprinzandu-o la piept pentru a nu o pierde.
Cand or cadea fulgii, o sa incerc sa cuprind in palme aceasta carte ce ne-o recomanzi

Adrian Manolache 4 noiembrie 2008, 08:18  

eu am vazut filmul...super fain.:)
Have a nice day!

Laura 4 noiembrie 2008, 12:34  

Paul, frumoase cuvinte la adresa dragostei. Lectura placuta! Sa imi spui daca ti-a placut :)

Adrian, da, si filmul a fost reusit, dar cartea e de mii de ori mai faina :)

Adrian Manolache 4 noiembrie 2008, 13:02  

ideea sa ma uit la acest film a venit dupa ce am vizionat filmul serendipity. In acel film e vorba despre aceasta carte, si auzisem ca e si film, l-am cautat..si l-am vazut..e super:P

Anonim,  4 noiembrie 2008, 15:08  

Draga Laura,n-am citit cartea si nici filmul nu l-am vazut,dar stiu ce inseamna dragostea.Am fost si eu tanara si indragostita.Acum ma bucur sa-i vad pe indragostiti plimbandu-se tinandu-se de mana,sarutandu-se.
Mi-ar fi placut ca iubirea sa dureze...

Laura 4 noiembrie 2008, 15:38  

Adrian, si mie mi-a placut Serendipity mult de tot. Si imi place tare mult cand intr-o carte sau film se face referire la o alta carte sau film si le cau si le citesc/vad. E parca mai special asa :)

Gabi draga, te rog sa cauti cartea si sa o citesti, pentru ca merita. Filmul e optional, cartea e esenta. Asa cum spuneam si in post, esenta cartii e faptul ca dragostea nu are varsta. Nu doar tinerii pot si stiu cum sa iubeasca. Iubirea e atemporala. Te pup! :)

Oana 7 noiembrie 2008, 23:15  

Si eu cum iti mai spun finalul? :)

Laura 8 noiembrie 2008, 11:44  

De ce, si la tine s-a terminat la fel cartea? :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP