Cu capul in cutie

Belvedere de Maurits Cornelius EscherTraim intr-o lume complexa. Creierasul nostru incearca din rasputeri sa ii faca fata (ma rog, din rasputerile unora). Asa au aparut categoriile. Pentru a usura munca creierasului; pentru a nu trebui sa o luam de la inceput in fata fiecarui obiect. Categoriile au dat nastere stereotipurilor. Astfel in prezent suntem obisnuiti sa gandim ca femeile sunt mai vorbarete decat barbatii, barbatii sunt mai puternici decat femeile, francezii sunt cu nasul pe sus, latinii sunt sociabili, etc. Adica stereotipam comportamente, tragem linie si ne asezam linistiti pe sofa pentru ca am dobandit cunostinte noi. Bravo noua! Dar poate omul sa stea cuminte pe sofa in fata televizorului? Pai cum sa stea daca la televizor se difuzeaza telenovele? Si asa omul invata ce e prejudecata.

Exista o anecdota despre un tata si un fiu care au un accident de masina. Tatal moare pe loc, fiul e transportat de ambulanta. La spital chirurgul de garda exclama cand il vede pe baiat: "Dumnezeule, e fiul meu!". Care e explicatia? Stati, ganditi-va un pic inainte de a citi raspunsul. Normal, chirurgul era mama baiatului. Majoritatea persoanelor insa dau tot felul de raspunsuri eronate deoarece gandesc in stereotipuri. Meseria de chirurg a fost practicata in mod traditional de catre barbati. E greu sa gandesti in afara cutiei!

Imagine: "Belvedere" de Maurits Cornelius Escher

7 comments:

starsgates 19 noiembrie 2008, 00:19  

Bravo laura, m-ai prins.:)
Şi eu care mă credeam o nonconformistă.:)
Dar este când ,,e greu să gândeşti în afara cutiei,,.:)

Laura 19 noiembrie 2008, 14:02  

Toti gandim in stereotipuri, ce sa-i facem :)

Anonim,  19 noiembrie 2008, 20:59  

Cateodata si capul meu e in cutie. :)

Laura 20 noiembrie 2008, 00:16  

Nu esti singura, suntem cu tine (wow, trebuie ca e o cutie tare mare) :)))))

Elisa 20 noiembrie 2008, 00:17  

Laura,
sunt atat de ocupata...ca-n sesiunea ta..hahahaha,dar am trecut doar sa-ti spun cat de obosita sunt de net.Te pup. Pa!

Laura 20 noiembrie 2008, 02:00  

Elisa draga, ai grija de tine, fa o pauza de net daca asta simti, joaca-te cu catelul, ceva, ca noi asteptam aici cuminti :)

cati,  12 decembrie 2008, 11:08  

Foarte fain anecdota, nu o stiam...
Din pacate categoriile si stereotipurile fac parte din noi, ne fac viata mai usoara, dar in acelasi timp ne incatuseaza...
Ne e foarte greu sa rupem cercurile vicioase ale gandirii....dar nu e imposibil.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP