Valencia a intrat in "Las Fallas"

De la arhitectura spatiala, futuristica si pana la stradutele in stil baroc, Valencia le are pe toate. Putine orase pe lumea asta etaleaza o astfel de diversitate intr-o combinatie atat de armonioasa si de gratioasa. Valencia este orasul fiestelor, a sarbatorilor cu parade multicolore si a florilor. In secolul XVIII calendarul valencian avea peste o suta de sarbatori. Odata cu modernismul insa multe din aceste sarbatori au fost anulate in scopul adaptarii la noul program laboral.

Scurt istoric al orasului Valencia

Valencia a fost fondata de către romani în anul 137 î.Hr., pe locul unui fost oraş iberic, pe râul Turia. Numele original în latină al oraşului era „Valentia”, însemnând „vigoare”, „curaj”.

Valencia a fost ocupata apoi de către vizigoţi, mauri si aragonezi. Rodrigo Díaz de Vivar (El Cid) a recucerit pentru prima dată Valencia in 1094 si a transformat cele nouă moschei în biserici.

Ulterior Regele Jaime I Cuceritorul, regele Aragonului a asediat Valencia. 50.000 de mauri au părăsit oraşul, iar pe 9 octombrie 1238 regele Jaime I a preluat controlul. Moscheea principală a fost purificată si recent formatul Regat al Valenciei a fost incorporat Coroanei Aragonului.

Valencia in "Las Fallas"

De duminica, Valencia este in "Las Fallas". Las Fallas este cea mai importanta sarbatoare din Comunitatea Valenciana si cu precadere din Valencia. Sarbatoare a focului ce atinge punctul culminant in perioada 14-19 martie, Las Fallas se sarbatoreste in cinstea Sfantului Jose, patronul tamplarilor si este catalogata ca si Fiesta de Interes Turistic International. In aceasta perioada de aproape o luna, se organizeaza numeroase spectacole cu specific, focuri de artificii si mascletas (spectacole de petarde de 5-7 minute), iar pe stradile Valenciei incep sa apara giganticele machete din ceara si ampora, compuse din figurine numite ninots. Las falleras si los falleros, sunt comunitati de vecini care alcatuiesc comisia fallera. Fiecare comisie in parte depune eforturi speciale (atat fizice cat si financiare) si construieste de-alungul anului calendaristic un "monument", numit falla, cu care intra in concurs.

Cateva fotografii de la festivitatea de duminica, festivitate care a fost acompaniata de niste superbe focuri de artificii, urmate de "defilarea" celor doua Falleras Mayores impreuna cu Cortes de Honor (cele 24 "domnite" care le acompaniaza) pana la catedrala unde au depus minunate buchete de orhidee si trandafiri in fata statuii Fecioarei Maria.

Las Fallas de ValenciaLas Fallas de ValenciaLas Fallas de ValenciaLas Fallas de ValenciaSi cateva fotografii facute de mine in catedrala.

Las Fallas de ValenciaLas Fallas de ValenciaLas Fallas de ValenciaLas Fallas de Valencia
Nu va faceti griji, va voi tine la curent cu aceasta sarbatoare pe toata perioada ei, acompaniind cuvintele cu fotografii :)

12 comments:

pescarusul argintiu 25 februarie 2009, 01:22  

Un colt de rai, din care ingerii au coborat pe Pamant!
Viva Valencia si Sarbatoarea Focului!
Traiasca fermecatoarele domnite!
Sa ne mai incanti, draga Laura, vigoarea si curajul valencian emanate din prezentarea ta ne-a captivat! :)

paul 25 februarie 2009, 02:05  

N-as vrea sa fac remarci doar de dorul de a le face, simt ca acestea au facut sa schimbe anumite pareri despre mine,prin urmare, conchid spunand sec: "frumos" si-apoi, o sa ma retrag aducand totusi multumire efortului depus spre a ne arata aceste frumuseti demne de admirat.

Maria,  25 februarie 2009, 16:41  

Laura, nu imi ramane decat sa te felicit pentru blog. Este foarte frumos si foarte ilustrativ. Poate intr-o zi ne intalnim la o cafea si comentam toate aceste sarbatori valenciene.

Elisa 25 februarie 2009, 16:47  

...si-acum sa m-asez si s-o iau metodic ;) Multumesc Laura pentru aceasta lectie de estetic.Te pup :)

-X- 25 februarie 2009, 17:13  

Ai surprins foarte bine tavanul pictat.

Cu ocazia acestui post am aflat o gramada de lucruri noi despre Valencia.

http://loazette.wordpress.com/,  25 februarie 2009, 21:05  

Duminica ce a trecut este duminica ce deschide carnavalul in multe orase ale lumii catolice. Evenimente similare celui descris de tine in Valencia se petrec, in aceeasi perioada, în toate comunitatile catolice(poate cele mai cunsocute raman carnavalul de la Rio si cel din Venetia)desi toate orasele Italiei, Spaniei,Portugaliei, Germaniei, chiar sudul-catolic-al Olande, etc. Carnavalul are loc in fiecare an inaintea inceperii postului Pastelui.

Maria,  27 februarie 2009, 00:39  

loazette, sarbatorile de Fallas, nu au nimic in comun cu un carnaval. Vino sa le vezi si ai sa te convingi. Prefer Fallas - oricarui carnaval.

Anonim,  27 februarie 2009, 00:58  

Draga Laura,din nou am aflat de la tine despre o sarbatoare deosebita din Valencia.Nu numai ca ne-ai facut un scurt istoric al sarbatorii,dar ne-ai povestit si aratat cum sarbatoresc valencienii.E ceva deosebit,biserica e o adevarata opera de arta,iar fetele si rochiile lor parca ar fi din povestile de demult.
Iti multumesc. :)

Laura 27 februarie 2009, 02:07  

Maria, ai dreptate! :) Chiar, tu locuiesti in Valencia?

Maria,  3 martie 2009, 00:32  

Da, Laura, in Manuel Candela. Iti doresc sarbatori de Fallas Fericite. Nu imi imaginez Valencia fara Fallas.

Maria 3 martie 2009, 01:13  

Sper sa ne cunoastem intr-o zi ...

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP