Salvador Dali, intre genialitate si nebunie

Salvador DaliSalvador Dali este unul dintre cei mai cunoscuti pictori spanioli. S-a nascut la Figueras (intre Barcelona si granita Spaniei cu Franta) unde in prezent se afla "Teatrul-Muzeu Salvador Dali", un muzeu superb dedicat acestui geniu suprarealist.

Salvador Dali vede in mişcarea suprarealistă posibilitatea manifestarii imaginaţiei sale exuberante unita cu o virtuozitate tehnica a desenului si culorii. Nerespectând nici un fel de reguli, în 1934 Salvador Dali este exclus din grupul artiştilor suprarealişti, ceea ce nu-l împiedică sa se considere singurul artist capabil de a capta "formele suprareale".

"Metoda paranoico-critică" de care Salvador Dali o adopta ulterior Teatrul-Muzeu Salvador Dali din Figuerasda nastere la imagini de o extraordinară fantezie pana la stupefacţie. Tehnica adoptată de Salvador Dali este aceea a picturilor din Renaştere, din care preia doar exactitatea desenului şi cromatismul, nu însă măsura echilibrului formal. In picturile sale prevaleaza efecte iluzioniste si o complexitate tematică care amintesc empfaza si exuberanţa barocului iberic. Salvador Dali recurge la spaţii largi în care include o mare cantitate de elemente - oameni, animale obiecte - într-o combinaţie iraţională a raporturilor si deformare a realitatii.

Teatrul-Muzeu Salvador Dali din FiguerasPasiunea pentru Gala si deliriul megalomaniei sunt clar vizibile in picturile lui Salvador Dali. Între 1939 şi 1948 trăieşte la New York, unde expoziţiile sale obţin un succes triumfal. Artistul se complace într-o mândrie provocatoare şi creează teme în care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei şi putrefacţiei. Se plimbă pe străzile New York-lui cu un clopoţel, pe care îl foloseşte pentru a atrage atenţia asupra sa - gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia şi smerenia. Când acordă interviuri, vorbeşte despre sine la persoana a treia, folosind formularea "divinul Dali" sau pur şi simplu "divinul". În 1975 primeşte un titlu nobiliar, devine "marchiz de Pubol", deoarece în acel timp locuia în castelul Pubol, pe care i-l oferise Galei.

Dupa moartea Galei în 1982, in urma unui accident, Salvador Dali se retrage din viaţa publică. Părăseşte castelul şi se adăposteşte în turnul "Galatea" din "Teatrul-Muzeu" de la Figueras unde moare pe data de 23 ianuarie 1989.

Salvador Dali - Copil geopolitic privind naşterea omului
Salvador Dali - "Copil geopolitic privind naşterea omului" (1943)

In pictura „Copil geopolitic privind naşterea omului” Salvador Dali ne prezinta un glob pamantesc in forma de ou din care se chinuie sa iasa un om. Acest om iese din America de Nord (Statele Unite). Sange curge din crapatura oului si mana omului nou tine firm Anglia. In planul din fata oului, un adult si un copil privesc aceasta nastere. Adultul, de sex nedeterminat, ii atrage atentia copilului asupra noului om luand nastere. Pozitia copilului exprima teama dar umbra lui este considerabil mai mare decat cea a adultului. Pictura lui Salvador Dali este o metafora a Americii care se naste ca forta majora din lume, putere care o dobandeste cu pretul sangelui (Al doilea razboi mondial). Soarta Angliei este in mana Americii.

Salvador Dali - fotografii, picturi si o melodie absolut superba inchinata geniului Salvador Dali


Salvador Dali - prezentare de picturi pe o melodie mai diferita, asa cum cred ca i-ar fi placut si la Dali :)



Pictura de Salvador Dali Aceasta superba pictura de Salvador Dali are la baza o iluzie optica. Daca te uiti de aproape vezi o piata de sclavi. De departe insa se vede bustul lui Voltaire.

Alti pictori suprarealisti: Jacek Yerka si Vladimir Kush

6 comments:

omu' 12 septembrie 2008, 12:46  

A stiut ca nimeni altul sa prinda cu penelul irationalul. Modestia nu l-a oprit sa-si acorde tot timpul importanta. Este un dulce nebun, un razvratit al veacului trecut.

ana 13 septembrie 2008, 00:19  

Imi place foarte mult "Persistenta memoriei" dintre lucrarile sale. Avand in vedere ca intotdeauna a fost un artist controversat sunt curioasa ce perspectiva vor oferi filmele despre viata lui care apar in curand: Little Ashes si Dali&I-The surreal Story

pescarusul argintiu 13 septembrie 2008, 09:51  

Dali continua sa ne fascineze cu opera si viata sa tumultuoasa, dincolo de timp...
Recunostinta si pretuire, draga Laura, pentru bogatia de informatii descoperite aici si pentru rafinamentul prezentarii celebrului artist !
O tema numai buna de aprofundat si de delectat in acest week-end mohorat al Capitalei :)

Laura 14 septembrie 2008, 13:43  

Omu´ ma intreb cum era sa fi in preajma lui. Probabil langa el te simteai mic si neinsemnat...

Ana uite ce vesti bune imi dai tu mie! Nu stiam de filme. Abia astept sa apara. Merci!

Pescarusule cred ca lui Dali nu i-a fost frica sa fie el insusi. E o nebunie caracteristica geniilor. Adica tocmai aceasta dezgolire totala naste din omul normal, geniul.

Deona 14 septembrie 2008, 14:34  

Sublima arta lui Dali!

Cosmin,  19 iunie 2012, 14:10  

Din punctul meu de vedere Dali este un impostor. Lucrarile sale sunt kitschuri. El a profitat la maximum de naivitatea si lipsa de cunostinte a oamenilor de rand in domeniul artei. Dar a fost un tip foarte inteligent in domeniul marketingului. Nu cred ca va ramane peste timp decat ca un exemplu negativ. Deja oamenii din domeniu incep sa-l considere ca un exeplu al prostului gust si al imposturii in domeniu. Marele public in schimb il place deoarece el priveste arta ca pe o forma de circ, sau ca pe un roman usor de citit gen Sandra Brown. Nu as putea spune aceleasi lucruri si despre Picasso pe care il consider unl dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. Sper sa mi se permita un comentariu chiar daca este in opozitie cu parerile generale. Luati-l ca pe un punct de vedere al unui om care isi prmite sa priveasca lucrurile din alt unghi. Multumesc!

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP