Minte-ma frumos

Imagine de Donald Zolan

Citesc zilele astea o carte mai altfel, mai dura, mai sincera. Am primit-o cu recomandarea ca ori la inceput, ori la sfarsit o voi arunca si nu voi mai vrea sa o iau in mana. Pana acum ma tin tare. Insa ma pune pe ganduri... Cat de sincera sunt cu mine insami? Inca de mici suntem invatati ca uneori "e ok" sa mai spunem si cate o mica minciuna. Bine, fie, uneori trebuie si asta in numele unor "scopuri nobile". Dar "e ok" sa ne mintim pe noi insine?

Fetita de trei ani cere pelerina mamei si cheama pisicul sa mearga sa se priveasca in oglinda baltilor proaspete dupa ploaie. Ea stie sa traiasca bucuria si nu si-o neaga. In apa isi vede chipul si si-l reconoaste; este ea insasi. Fara masti si fara paravane. Miroase floarea de cais si simte cum polenul ii mangaie nasucul micut si roz si ea rade. E tot ea insasi chiar si sub praful auriu al pomilor infloriti. Fetita de trei ani se cunoaste si se recunoaste. Apoi anii incep sa astearna praf gri peste esenta pura si incepem sa negam, sa nu ne mai recunoastem. Si asta "NU E OK"!

Cand am scris "Mirela" mi-am spus: "Noile generatii se vor regasi in fetita aceasta timida"... Stiti ce am primit ca raspuns? "Crezi ca noile generatii vor fi sincere cu tine?"... Nu, nu asta vreau... Vreau doar sa fie sinceri cu ei insisi... restul va veni de la sine...

P.S.: Cartea se cheama "Cuvinte care elibereaza" de Marie Cardinal

10 comments:

cristal 17 aprilie 2008, 21:10  

Amuzant titlu!
Reusim sa scapam de "fantasme" scriind, dar mai ales vorbind.
Important e sa gasim cuvintele potrivite si persoanele care sa ne asculte. :)

Anonim,  17 aprilie 2008, 23:28  

E greu sa nu ne mintim pe noi insine cateodata.Mai cred ca vine o vreme cand se intampla ceva(sa-i spun magie?)si totul se schimba.Nu mai e nevoie sa ne mintim. :(

Laura 18 aprilie 2008, 00:20  

Cristal,
un singur prieten adevarat daca avem si suntem salvati. Corect? Corect! La ce bun psihologii & co cand avem prieteni? :)

G1b2i3,
tocmai aici e smecheria, ca e greu. Dar si rasplata e mare :)

Anonim,  18 aprilie 2008, 00:58  

mai..."mintiti-ma" frumos, ca sa nu mai fie nevoie sa ma mint singura...adica, vreau sa zic altceva, dar iar bantui pe miristi...
asadar subscriu la zambetele voastre :)
felicitari si respecte,
Sibilla

isabellelorelai 18 aprilie 2008, 02:45  

Complicat. Şi tu, Îngere, ştii că este complicat. Şi că răspunsul nu este doar unul ... Sunt momente de cumpănă şi deznădejdee când încerci să te încurajezi de unul singur. Se poate întâmpla să fi singur, pur şi simplu. Îţi spui: totul va fi bine ... Poate că te minţi. Poate că nu. Şi atunci poate că nu va mai fi o altă Mirela.

Laura 18 aprilie 2008, 09:30  

Sibilla,
stii, uneori e constructiv si bantuitul pe miristi :)

Isabelle,
sunt un inger complicat, stiu, si sucit si cu capul in nori si ganditor. Raspunsuri sunt cate persoane pe lumea asta si poate chiar mai multe... :)

Elisa,  18 aprilie 2008, 11:48  

"Cuvinte care elibereaza",adica adevarul,doar adevarul ne face sa ne simtim liberi.
Daca ma mint cu ceva ar fi doar sperantele.Un optimist transforma sperantele in adevar,in realitate .
Sa nu te minti,insa este cam dureros...sa recunosti ca visezi aiureli :) :)

Laura 18 aprilie 2008, 12:13  

Elisa, frumos spus ca doar adevarul ne elibereaza. Si foarte adevarat! Totusi, nu cred ca sperantale sunt niste minciuni pentru ca ele au in vedere viitorul. Mai degraba ne mintim cand spune ca nu putem face una sau alta, cand nu avem incredere in noi, cand deformam amintirile ca sa doara mai putin, etc.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP