"Pamant al oamenilor"

(fragment din cartea "Pamant al oamenilor" de Antoine de Saint Exupery)

"Pamantul ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insine mai profund decat toate cartile. Pentru ca ni se impotriveste. Omul se descopera pe sine atunci cand isi masoara puterile cu obstacolele. Dar pentru a le depasi, are nevoie de unelte. Are nevoie de randea sau de plug. Facandu-si lucrul, taranul smulge de la natura, farama cu farama, unele taine, si adevarul pe care ajunge sa-l posede este universal. La fel si avionul, unealta traseelor aeriene, il face pe om sa se ingemaneze cu problemele vesnice.

Am mereu in fata ochilor imaginea primei mele nopti de zbor in Argentina, o noapte sumbra in care, aidoma unor stele solitare, licareau doar rarele lumini imprastiate pe campie.

Fiecare semnaliza, in acest ocean al tenebrelor, miracolul unei constiinte. La lumina acestor focuri cineva citea, medita sau facea confidente. Mai incolo, se prea poate, cineva incerca sa sondeze spatiul ori se zbatea, facand calcule, in speranta de a cuprinde nebuloasa Andromedei. Dincolo cineva iubea. Din loc in loc, departe una de alta, scanteiau aceste lumini in campie, si fiecare isi cerea cu insistenta hrana. Pana si cele mai discrete, cele care lumineaza poetului, dascalului, dulgherului. Dar printre aceste stele vii - cate ferestre inchise, cate stele stinse, cati oameni cufundati in vise...

Ar fi bine daca am incerca sa ne intalnim. Ar fi vine daca am incerca sa comunicam barem cu unul dintre aceste focuri care ard imprastiate in imensitatea campiei."

3 comments:

cristal 28 martie 2008, 22:07  

Oricate stele ar vedea lumea, in spatelelor mai sunt inca atatea.

Laura 29 martie 2008, 09:22  

Cristal, oare e mai important sa vedem cat mai multe stele sau sa cunoastem cat mai multe dintre ele?

cristal 29 martie 2008, 22:17  

cred eu ca, important e sa credem ca una e a noastra.
Cuvinte de basm...stele, far,ingeri,cer.
Pe pamant sunt atatea miracole, dar din pacate si obstacole.E frumos cand le invingem.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP