Androginia psihica

Stereotipurile psihosexuale tradiţionale poartă un caracter dihotomic: bărbatul este puternic, independent, agresiv, activ, raţional; femeia, dimpotrivă, dependentă, emotivă, pasivă, supusă, slabă. Deci masculinitatea şi feminitatea sunt prezentate ca un model de vase comunicante: cu cât sunt mai pronunţate calităţile masculine, cu atât mai puţin apar cele feminine şi invers. În mod "normal", la bărbat predomină masculinitatea, iar la femeie, feminitatea.

În 1973, cercetătoarea americană M. Constantinopole, în urma aplicării testelor de apartenenţă la un anumit gen, a remarcat că varietatea categoriei de atribute şi comportamente masculine şi feminine formează un singur continuum bipolar. Aceasta presupune că individul ocupă un loc anumit de-a lungul dimensiunii ipotetice de masculinitate-feminitate. Majoritatea bărbaţilor pot fi situaţi aproape de polul M (masculinitate), iar majoritatea femeilor de polul opus, F (feminitate).

Concepţia principial nouă a fost formulată de Sandra Bem în lucrarea sa "The mesurement of psichological androgyny". Testul atribuţiei psihosexuale construit de ea are drept bază reprezentarea despre masculinitate-feminitate ca dimensiuni independente, ortogonale ale personalităţii. Personalitatea nu este descrisă ca fiind exclusiv masculină sau feminină, cu masculină-feminină concomitent. Deci masculinitatea-feminitatea sunt concepute drept faţete diferite ale unui continuum unic, nu noţiuni polare.

Lucrările Sandrei Bem au constituit un puternic impuls pentru studierea androginiei psihice. Majoritatea psihologilor recunosc azi această concepţie, efectuând unele cercetări în acest sens. Conform datelor lor, androginia corelează pozitiv cu plasticitatea şi creativitatea mai înaltă a gândirii, cu anxietatea socială mai mică, având un grad mai înalt de dezvoltare şi funcţionare a propriului "EU".

6 comments:

Oana 11 martie 2008, 11:55  

Hmm, greu subiect. Si mai e de dezvoltat. Il dezvoltam intr-o zi :)

Laura 11 martie 2008, 12:36  

Da, da, e un subiect complex... Dar e o viziune noua si mai aproape de adevar.

omu' 12 martie 2008, 07:14  

Basescu ii andogin !? De mascul nu se indoieste nimeni, dar are si multa feminitate, cand a plans pe umarul lui Stolojan , care subit s-a imbolnavit si l-a lansat in cursa pentru prezidentiale . Si unde a ajuns! He-he, ce bine e sa fii uneori cu simtaminte slabe !
Adrian Nastase este pur masculin , pe cine nu-l crede il invita sa-i numere ouale.
Vedeti cat de complexa este problema. O mai dezvoltam fetelor ?!

Laura 12 martie 2008, 10:39  

Mai, eu sincer, la politica nu ma prea pricep si nu ma bag ca as zice tampenii. O fi asa cum zici, nu stiu. Dar dupa noile teorii nici macar Nastase nu poate fi maculin pur iar lacrimile sunt normale la ambele sexe ca daca nu ar fi eu zic ca nu ar exista glande lacrimale la toata lumea :)

fabeto cel mic.care va creste 13 martie 2008, 12:06  

interesanta chestia.femeiel intotdeauan neau fost inferioare.Si inca sunt.Cat de ipocrit este fabeto fabettinni!

Laura 14 martie 2008, 10:12  

Imi pare rau daca crezi asta... Cele 2 sexe sunt complementare si e prostie a discuta despre superioritatea unuia asupra altuia, nu crezi?

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP