Saptamana nostalgicilor - Anii 80

Anii '80 sunt considerati perioada exceselor de toate felurile... toata lumea vrea din ce in ce mai mult... si cu cat mai mult cu atat mai bine. Computerul personal cu interfata grafica, jocurile video, Walkman-urile si telefoanele mobile devin accesibile tot mai mult publicului larg. In 1986 are loc accidentul nuclear de la Cernobyl si state est europene isi castiga independenta de Rusia comunista.

Compilatie - Muzica anilor ´80


Cu ajutorul noilor tehnologii se naste muzica elecronica. Canalul de muzica MTV incepe crearea videoclipurilor, primul videoclip care a aparut vreodata la TV a fost cel al formatiei britanice Buggles pentru melodia Video Killed The Radio Star. Michael Jackson a revolutionat muzica cu albumul sau Thriller lansat in 1982, cel mai vandut album al tuturor timpurilor cu peste 104 milioane de copii vandute. Formatii ca si Duran Duran au lansat videoclipuri, MTV-ul devenind un fenomen cultural. Tot in anii 80 se naste muzica House, Hip Hop, Rap. Apare termenul de "alternative rock" pentru a eticheta formatiile care nu se incadreaza in nici unul dintre genurile cunoscute de rock. Acest gen se va dezvolta mult in urmatoarele doua decenii, cand va da muzicii multe subgenuri, cum ar fi britpop, gothic rock, grunge şi indie rock. Printre formatiile cele mai renumite ale anilor 80 se numara Devo, Haircut 100, Madonna, Michael Jackson, The Cars, Duran Duran, A Flock of Seagulls, Gary Numan, Depeche Mode, Japan, Soft Cell, Bananarama, New Order, Tears for Fears, Heavy metal, Big Hair Bands, Glam metal, Iron Maiden, Judas Priest, Van Halen, Kiss, Twisted Sister, Aerosmith, Poison, Ratt, Skid Row, Bryan Adams, U2, Hanoi Rocks, Mötley Crüe, Def Leppard, Queen, Whitesnake, Prince, Quiet Riot, Phil Collins, Bon Jovi, Lionel Richie, Dire Straits, Guns N' Roses, AC/DC, Rush, Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer, Venom, Bathory, Hellhammer, Celtic Frost, Death, Possessed, Morbid Angel.

The Buggles - Video Killed the Radio Star


Decada anilor 80 a fost o perioada prospera pentru industria filmului. S-au produs hituri de box office si blockbuster-uri. Casetle video au devenit extrem de populare iar filmele cu crime si gangsteri, ca si The Untouchables si legendarul Scarface, ambele in regia lui Brian De Palma devin favoritele publicului larg. Genul SF are un succes fara prcedent, cu filme ca E.T. the Extra-Terrestrial (1982) in regia lui Steven Spielberg, Blade Runner, Aliens, Tron, The Terminator si nu in ultimul rand trilogia Star Wars care se incheie cu The Empire Strikes Back (1980) and Return of the Jedi (1983). Efectele speciale devin tot mai sofisticate si filme ca Tron, Predator sau The Abyss paveazaera CGI-lui care va urma in decada urmatoare. Serialul Star Trek sprecum si filmele Star Trek II: The Wrath Of Khan, Star Trek III: The Search For Spock si Star Trek IV: The Voyage Home ating cote de popularitate inimaginabile. Filele de actiune ii au ca protagonisti pe Harrison Ford, Tom Cruise, Mel Gibson, Sylvester Stallone, Chuck Norris si Arnold Schwarzenegger. Printre cele mai faimoase filme ale acestui gen se numara Rambo, RoboCop, Predator, Die Hard, Lethal Weapon, Escape from New York, Commando, Ghostbusters, Back to the Future. Genul horror se bucura si el de succes cu filme ca Friday the 13th, the Nightmare on Elm Street , the Halloween , Hellraiser, Poltergeist, Evil Dead, The Lost Boys, The Fly, The Shining,The Thing. Thriller-urile sunt si ele la moda avand un puternic accent pe sex, ca de exemplu Body Double, Blue Velvet, Fatal Attraction. Muzicaluri ca Fame, Flashdance, Footloose, Streets of Fire si Dirty Dancing si filme pe muzica hip hop ca Body Rock, Beat Street, Rappin', Wild Style, Krush Groove, Breakin', Breakin' 2: Electric Boogaloo au si ele un mare succes.

Accesorii mari, par urias, haine foarte stralucitoare - aceasta este reteta elegantei anilor 80. Machiajul e foarte puternic si nuantele predominante sunt albastrul electric pentru fardul de pleoape, rosul si portocaliul pentru buze si caramiziul pentru blush. Stilul cuminte si natural caracteristic deceniilor anterioare este inlocuit de artificialul impus de noile reguli ale frumusetii. Parul e tuns in multe scari sau lasat lung si foarte tapat.

Anii '80 au ajutat foarte mult la emanciparea profesionala a femeilor... sexul frumos incepe sa fie din ce in ce mai preocupat de cariera, iar practicarea unui sport devine un stil de viata.

Madonna, care a debutat la inceputul anilor '80, sustine trendul parului foarte ciufulit si a machiajului agresiv si devine icon-ul anilor '80, alaturi de Jane Fonda.


Compilatie - Muzica anilor ´80

8 comments:

Ioan Usca 21 februarie 2008, 18:56  

Aceiaşi specialişti spun că şi anii 80 au trecut...
Pe atunci, tinerii ştiau să se poarte şi sâmbăta eram toţi la Filarmonică, în afară de Caius, pe care nu-l lăsau să intre.

Laura 21 februarie 2008, 19:18  

Au trecut, sunt dusi si nu se mai intorc. :)

Oana 21 februarie 2008, 19:19  

Cu toate ca anii 70 au fost preferatii mei - de parca i-as fi trait -, anii 80 au avut si ei rostul lor spre evolutia umana. In special muzica.

Laura 21 februarie 2008, 21:25  

Da, da, stiu ce zici. Si asa cum zicea si Omu´, oricum noi ca romani si daca am fi trait in anii ´70 tot nu i-am fi trait la maxim...

omu' 22 februarie 2008, 06:54  

Te-am inteles , in anii '70 nu ai gasit un loc pentru cenaclul Flacara , dar nici in '80?
Felicitari, mica enciclopedie !
p.s. nu te superi ca am zis 'mica'

Laura 22 februarie 2008, 09:26  

Omu´, stiu ca e mica, ca nu am vrut sa ma intind ca devenea plictisitor. Am vrut sa prind miscari/creatii,etc de raspandire internationala cu originea in decada corespunzatoare. Cu siguranta mi-au scapat multe si multi si imi cer scuze.

Garfield 22 februarie 2008, 20:25  

mie imi place sa merg in trecut si sa ma opresc pe unde imi place:)) asa ca o calatorie in plus imi face placere:)) ma bucura ultimele tale posturi...

Laura 22 februarie 2008, 21:00  

Si mie mi-a facut placere sa le scriu, sa caut informatie, etc. Avand in vedere ca eu eram mititica in decada lui 80, pot spune ca viata mea incepe cu decada lui 90. A fost ca o calatorie intr-un trecut despre care auzisem doar din basme :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP