Saptamana nostalgicilor - Anii 70

Decada anilor 70 este decada drogurilor, a muzicii disco, a petrecerilor pana in zori de zi, a zgarie-norilor si a revolutie sexuale, datorata popularitatii de care s-a bucurat pilula contraceptiva. Rata divorturilor creste, exista tot mai multi parinti singuri, sexul inainte de casatorie devine o normalitate. Miscarile feminista, hippie si homosexuale cu radacinile in anii 60 sunt in floare in anii 70. Se creaza CERN si Stephen Hawking dezvolta teoria gaurilor negre. Biología si genetica avanseaza iar explorarea spatiala ajunge in impas. In anii 70 se creaza primul microprocesor, limbajul de programare C, computere personale rudimentare, primal supercomputer, fibra optica si jocurile video pentru publicul larg.

ABBA - I Have A Dream


Universitatile au devenit mult mai primitoare si mai accesibile, fapt care s-a vazut reflectat in ierarhia dintre sef si subordonat cat si in cadrul familiei. Rolul femeii in familie si in societate incepe sa capete din ce in ce mai mare importanta si apar noi principii in ceea ce priveste cresterea copiilor si a educatiei, existand o inclinatie clara catre invatamentul la zi.

ABBA - Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight)

Anii 70 au vazut-o crescuta tendinta catre muzica clasica experimentala si minimalista, cu compozitori ca si Philip Glass, Steve Reich si Michael Nyman. Acest gen a influentat atat arta rock cat si rock-ul progresiv, precum si punk rock-ul si New Wave. Hard rock-ul s-a nascut printre gormatii englezesti ca Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin si Black Sabbath. In Europa glam rock-ul s-a bucurat de popularitate si muzica punk a fost reprezentata de The Ramones, Blondie, The Sex Pistols si The Clash. In anii 70 naste si muzica disco si jazz-ul e la moda si el, luand multiple forme. Catre sfarsitul decadei, muzica jamaicana reggae, deja populara in Caraibe si Africa devine populara un USA si Europa, in principiu datorita superstarului Bob Marley. Tot catre sfarsitul decadei naste muzica hip hop cu canteculR apper's Delight de Sugarhill Gang. Muzica country ramane populara in USA, Kenny Rogers fiind cel mai de seama exponent.

Queen - Princes Of The Universe


Unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale anilor 70 a fost ruperea grupului Beatles in 1970. Oricum, anii 70 au adus cu ei formatii rock ca si ABBA, Black Sabbath, Queen, Kansas, Boston, Led Zeppelin, Pink Floyd, Jethro Tull, Electric Light Orchestra, Lynyrd Skynyrd, AC/DC, Blondie, Sex Pistols, The Ramones, Fleetwood Mac, Status Quo, Family, Free, Aerosmith, Badfinger, The Eagles, Kiss, Heart, Rush, The Who, The Doors, Uriah Heep, Deep Purple, Van Halen, T. Rex, Steve Harley and Cockney Rebel, Gary Glitter, David Bowie, Slade, The Sweet.

Queen - You Don't Fool Me


Cinematografia anilor 70 este reprezentata de filme ca si A Clockwork Orange, The Godfather, Love Story, The French Connection, Airport, Earthquake, The Exorcist, The Omen, Halloween, The Texas Chain Saw Massacre, Star Wars Episode IV: A New Hope precum si filme cu arte martiale a caror figura simbol a ramas Bruce Lee.

Pink Floyd - Another Brick

Sosirea anilor '70 este anuntata triumfal prin comedia muzicala "Hair". Parul va fi purtatorul de cuvant, simbolul unei noi generatii care va eradica tabuurile si isi va permite libertate de exprimare.

Pentru prima data in istoria frumusetii machiajul nu este supus sau constrans de moda. Este permisa exprimarea personalitatii si stilului propriu prin machiaj, care reflecta perfect noua atitudine: acceptarea sinelui si negarea transformarii in interesul modei. Un singur lucru este esential: stralucirea. Fie bronzate, fie radiind datorita gelurilor si pudrelor cu efecte sidefate, fie descoperind avantajul rujurilor irizate si al primelori gloss-uri, femeile adopta cu usurinta fascinantul look glamour.

Parul este supus de asemenea noii tendinte de gandire: stilurile sunt extrem de diversificate, ajutate de descoperirea unor noi tehnici de hair-styling. Lung pentru barbati, afro pentru persoanele de culoare, parul trebuie sa fie in primul rand liber. Ondularea pe bigudiuri mari creeaza coafurile voluminoase. Tehnici de hair-style exclusiv masculine sunt experimentate pe reprezentantele sexului frumos, cu rezultate fantastice. O asfel de tehnica este uscatul cu ajutorul foehn-lui si al periei, asa numitul "brushing". Coafurile sunt mult mai atent lucrate, suvitele fiind taiate cu lama, portiune cu portiune.

Stilul vestimentar urmareste fidel un nou stil, o noua mentalitate. Este permis orice, de la hippie pana la pe atunci necunoscuta Vivienne Westwood. Stilul business castiga din ce in ce mai mult teren, in defavoarea curentelor extrem de feminine, care sunt privite ca reflexia unei personalitati pale.

The Eagles - Hotel California
Vedetele care au marcat deceniul al saptelea sunt radioase: talentate, cu prezente sclipitoare, cu un glam look perfect personalizat, cu opinii puternice si stil bine conturat. Farah Fawcett, icon-ul anilor '70, este stralucirea prin definitie. Bo Derek (corpul perfect), Romy Schneider, Jackie Onassis (fosta Kennedy) si manechine ca Lauren Hutton si Margaux Hemingway au personalitati si atitudini notabile, puternice.ABBA - Dancing Queen

8 comments:

Ioan Usca 20 februarie 2008, 12:38  

După anii '60, un pas (sau mai mulţi) înapoi...

Laura 20 februarie 2008, 14:16  

Fiecare decada cu specificul ei... Poate mergem tot timpul inainte numai ca progresul in sine e diferit in scala mare de ceea ce percepem noi. Fara anii 70 nu am fi nici noi cine suntem :)

Ioan Usca 20 februarie 2008, 18:41  

Oricum, lucruri de calitate s-au făcut şi-n anii următori, până azi.
Dar, în anii '60, era greu să optezi pentru comercial, căci nu prea se inventase... Însă, spun specialiştii, anii aceia au trecut şi nu vor mai reveni.

Laura 21 februarie 2008, 01:44  

Vania, ai dreptate. Erau alte vremuri pe atunci... :)

Laura 21 februarie 2008, 01:46  

Danutz, merci de vizita. :)

omu' 21 februarie 2008, 17:10  

Cand toate acestea se intamplau, noi romanii eram actori si spectatori a unei piese de teatru prost regizata.

Laura 21 februarie 2008, 17:51  

Ai dreptate Omu´. Din pacate romani nu prea au avut acces la multe din noutatile acestei decade decat mai tarziu. Alte curente au atins doar vag Romania. Istoria nu cruta.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP