Saptamana nostalgicilor - Anii 60

Decada anilor 60 este sinonima a noului, radicalului, rebelului si aventurii; este decada in care majoritatea tarilor africane scapa de sub dominatia europeana numai pentru a o inlocui cu razboaie civile si dictaturi corupte in timp ce aceasta generatie de aur astepta cu sufletul la gura vesti despre viata pe Luna.

Jefferson Airplane - We Built This CityAnii 60 aduc revolutia sociala, debarasarea de normele conservatoare ale decadei anterioare si imbratisarea liberalismului. Hippies, revolutie sexuala, drepturile femeilor, ale homosexualilor si minoritatilor, LSD si marijuana. Apar miscari anti-razboi, care se opun razboiului din Vietnam si lumea incepe sa proteste, cerand drepturi.

Bob Dylan - Blowin´ In The Wind

Bob Dylan - Girl From The North Country
Uniunea Sovietica si Statele Unite participa in competitia spatiala, competitie care aduce progrese tehnologice. Spiritele se incing cand Yuri Gagarin orbiteaza in jurul pamantului (1961) si Presedintele Kennedy anunta Proiectul Apollo. Se dezvolta comunicatiile, in 1962 realizandu-se prima convorbire transatlantic prin intermediu satelitilor si tot in 1962 este inventat primul joc video, “Spacewar!”. In 1964 primul minicomputer este inventat iar in 1965 Sony introduce pe piata primul video recorder. In 1966 rusii lanseaza prima proba spatiala care intra orbita Lunii, Luna 10 pentru ca 3 ani mai tarziu Neil Armstrong sa fie primul om care a pasit pe Luna. In 1968 are loc prima demonstratie a mouse-ului, teleconferintei, email-ului si hypertext-ului.

Muzica anilor 60 devine psihodelica sub influenta drogurilor pe voci de Beatles, Rolling Stones, Cream, The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Jimi Hendrix Experience,The Doors, Bob Dylan, The Mamas and the Papas, Joan Baez,Donovan .


Janis Joplin - Cry Baby
Cele mai populare filme americane ale anilor 60 sunt: Psycho, Breakfast at Tiffany's, To Kill a Mockingbird, My Fair Lady, The Pink Panther, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb; The Sound of Music; Doctor Zhivago, Butch Cassidy and the Sundance Kid; Bonnie and Clyde; Cool Hand Luke; The Graduate; Rosemary's Baby; Midnight Cowboy; Head; Medium Cool; 2001: A Space Odyssey; Easy Rider. Cinemaul rupe taboo-uri sociale ca sexul si violenta cauzand atat controversii cat si fascinatie.

Incepand cu 1960, notiunea de glamour a inceput sa piarda teren in fata stilului "simplu si cuminte". Preferata maselor devene Jackie Kennedy, care a pus-o in umbra pe Marilyn Monroe la capitolul popularitate. Simbolul acestei perioade este manechinul Twiggy, cu doua trasaturi definitorii: 1.67 metri si 48kg. Dominatia formelor voluptoase a incetat, silueta ideala fiind acum cea filiforma.

Machiajul pune accent pe ochi, expresia dorita fiind cea artificiala, de papusa. Frizura este usor de aranjat si intretinut. In unele cazuri, tunsoarea scurta este voit androgina, singura nota de feminitate fiind culoarea, in cazul careia predomina variatiile pe baza de roscat, ajungandu-se pana la roz. Un succes nebun are coafura "swinging hair", care anunta o noua moda in hair-style: volumul voit fals, obtinut prin tapare.

Fuste mini, asociate obligatoriu unor picioare zvelte si lungi, rochii mulate in culori pastelate, avand ca accesorii barete cilindrice si cordoane late, materialele uni sau cu modele predominant geometrice, vizeaza comoditatea.


The Doors - The End


2 comments:

Ioan Usca 19 februarie 2008, 11:38  

Frumos post!
Dar, la fel ca ieri, va trebui să folosesc alt browser decât cel curent (asta, desigur, nu din vreun viciu al blogului!). O să pun piesele ceva mai încolo, când revin de la Patricia.

Laura 19 februarie 2008, 11:55  

Have fun si salutari la Patricia! :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP