Saptamana nostalgicilor - Anii 50

Anii 50 au adus schimbarea in vietile oamenilor prin inventia televizorului color (1951), a cuptorului cu microunde (1953), a bombei cu hidrogen (1953), construirea primului submarin cu energie nucleara, Nautilus (1954), Sputnik (1957) si inventia laserului (1958). Primele transplante de organe a avut lor in Boston si Paris in 1954.

Elvis Presley - The Lady Loves Me
Samanta rebeliunii a crescut si s-a manifestat prin intermediul unui nou gen de muzica: Rock and Roll, termen folosit pentru prima data de catre Alan Freed. Artisti precum Elvis Presley, Carl Perkins si Jerry Lee Lewis s-au inspiratia din alte genuri muzicale precum R&B si country. De-asemenea glasurile populatiei de culoare americane au inceput sa se faca auzite in urechile populatiei albe (ex. Fats Domino, Chuck Berry si Little Richard), in timp ce Europa dansa pe muzica de Beatles si Rolling Stones.

Beatles - I Want To Hold Your HandDecada anilor 1950 a fost leaganul curentului literar anti-materialist, curent care a inceput cu Jack Beatniks in 1948 si care a nascut povesti precum “Imparatul mustelor” de William Golding si “Stapanul inelelor” de J.R.R. Tolkien. Aceasta decada este de asemenea marcata de unele dintre cele mai faimoase lucrari in domeniul SF scrise de autori precum Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Theodore Sturgeon, A. E. van Vogt si Robert A. Heinlein. Alte creatii literare notabile ale acestei perioade sunt: “Batranul si marea” de Ernest Hamingway, “Pisica pe acoperisul fierbinte” de Tennessee Williams, “Omul invizibil” de Ralph Ellison, “Aventurile lui Augie March” de Saul Bellow, “Fahrenheit 451” de Ray Bradbury, “Legenda Vie” de Richard Matheson, etc.

Primul curent artistic american care a castigat o recunoastere internationala a fost expresionismul abstract, curent care a combinat expresionismul nemtesc cu futurismul si cubismul si care a pus New York-ul in centrul lumii artistice, loc detinut inainte de Paris. Spre sfarsitul anilor 50 a aparut un alt curent, de data aceasta cu originile in dadaism. Este vorba de pop art.

Anii 50 au adus cu ei mari regizori precum Akira Kurosawa, Yasujiro Ozu si Kenji Mizoguchi in Japonia, Federico Fellini in Italia, Stanley Kubrick si Walt Disney in America. Ingmar Bergman, Ingrid Bergman, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn , Elizabeth Taylor, Doris Day, Anne Baxter, Tony Curtis, Jack Lemmon, Cary Grant, Bing Crosby, Gene Kelly, Alec Guinness sau Peter Sellers sunt doar cateva nume de celebritati ale epocii. In 1951, Stan si Bran isi incep cariera, revolutionand comedia.

Beatles - All You Need Is Love
In decembrie 1953, in bucataria lui Hugh Hefner din Hyde Park, vedea lumina tiparului prima revista Playboy. Pe coperta era fotografia lui Marilyn Monroe, chiar daca poza de mijloc fusese facuta initial pentru un calendar. Hefner era nesigur daca va mai exista un al doilea numar, asa ca revista a iesit pe piata nenumerotata la pretul de 50¢. In 2002, copii ale primului numar se vindeau la peste 5.000$.

Jerry Lee Lewis - Good Night Irene

11 comments:

Ioan Usca 18 februarie 2008, 13:01  

Nu pot porni nici o melodie! Să încerc cu alt browser...

Laura 18 februarie 2008, 13:13  

Eu am Internet Explorer si imi functioneaza. Incearca cu explorerul...

Ioan Usca 18 februarie 2008, 13:29  

Voi încerca cu Netscape...
Dar, mai sunt chestiuni arzătoare cu Kosovo!

Laura 18 februarie 2008, 14:00  

Delete nu poti da, dar poti ingnora. E pedeapsa crunta si ignorarea asta. Apoi doar nu o sa te demoralizeze niste vorbe cand exista fapte mai "marete" pe lumea asta... Un zambet! :)

Laura 18 februarie 2008, 14:18  

E luni. Lumea e stresata. Si nu ar trebui sa ne luam de gat si nici sa spunem chestii pe care vinerea nu le-am spune.

Laura 18 februarie 2008, 15:22  

Scuze pentru delete-uri Vania, dar la o a doua privire unele cuvinte erau prea dure. Eu nu am nimic cu nimeni. Pentru mine toti suntem ingeri. Mai gresim si noi cateodata, dar putem ierta.

Ioan Usca 18 februarie 2008, 15:51  

Dacă nu spuneai, nu observam ştersăturile...
Nici o supărare, erau posturi mai mult private...
În general, poţi şterge în linişte.

Laura 18 februarie 2008, 16:05  

Ma bucur ca ne intelegem :)

Oana 18 februarie 2008, 19:15  

Postul tau mi-a amintit de filme si carti celebre. Nu mai e ca pe vremuri, nu?

Laura 19 februarie 2008, 23:10  

Garfield: Multumesc! :)

Oana: Ce vremuri erau pe vremuri... :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP