Primavara in Imparatie

de Laura Iancu

A fost odata o Imparateasa care avea o imparatie mare si bogata, curteni demni de incredere si un Imparat care o iubea mult. O singura mahnire avea Imparateasa: Zmeul-Paraleul furase Primavara si toata imparatia era nevoita sa stea pe langa foc tremurand si clantanind din dinti de fiecare data cand ieseau afara din casa. Imparateasa noastra promise cate in luna si-n stele oricarei persoane care va aduce Primavara inapoi. Multi voinici se perindara pe la curte, jurand ca ei vor aduce inapoi Primavara si tot atat de multi pierira.

Intr-o buna zi, la curte se prezenta o fata. Nu era ea de vita nobila si nu prea fu luata in seama, dar Imparateasa o primi, de dragul schimbarii. "Du-te dar, fata mea si ai grija de tine si daca poti, macar tu intoarcete acasa, capul nu ti-l voi taia, ca sunt satula de a pierde atatia supusi curajosi." spuse Imparateasa cu o oarecare neincredere si cu sperantele naruite.

Pleca fata noastra, dar nu oricum. Trebuie sa precizam ca avea un pisoi nazdravan, viteaz din cale-afara, care se lupta necontenit cu Somnul si cu Foamea. Isi lua niste merinde de drum, tot mere unul si unul, caci auzise ca nu ingrasa, dar nici nu slabesc. Mai indesa cum putu si niste haine de schimb, nu de alta, dar o fata nu era sa poarte aceleasi haine o poveste intreaga.

Mersera fata si pisoiul cale lunga si anevoioasa, de strabatura Pamantul in lung si in lat de 9 ori, tot cautand Capatul Pamantului, nu de alta, dar era rotund si tare greu sa-i dai de capat. Pana la urma isi aminti o lectie de la ora de geografie (sau sa fi fost de la istorie?) si atunci se indrepta in sfarsit spre locul cu pricina.

Mai aveau putin, cand li se terminara merindele, dar fata se ambitiona, zicandu-si ca niciodata nu stica sa slabesti 2-3kg. Ajunsera astfel pe taramul zmeului, intr-o seara pe la orele 23:00, tocmai cand Zmeul-Paraleul se pregatea sa se uite la emisiunea lui preferata cu domnite de pe alte taramuri. Se vorbira atunci fata si pisoiul ce se vorbira, pana ajunsera la concluzia sa-i mai lase si zmeului o ultima placere lumeasca inainte de a-l omora. Si apoi erau si ei destul de obositi de atat drum.

Dimineata se trezira toti trei, dar zmeul nu prinsese inca de veste ca avea oaspeti. Atunci fata si pisoiul se pusera sa se gandeasca si sa se socoteasca cum sa faca si cum sa dreaga sa se scape de zmeu. In cele din urma ea isi aminti ca avea o fusta mini si un tricou decoltat pe fundul traistei. Asa ca se imbraca, se rimela, se ruja si tot tacamul, ne-uitand, bine-nteles, nici de "Pure Poison" de la Dior pe care i-l facuse cadou matusica din alta poveste.

Astfel inarmati, fata si pisoiul isi facura aparitia. Zmeul-Paraleul, vazandu-i, ramase ca traznit, cu gura cascata si limba atarnanda. Cum statea zmeul asa paralizat de vedenia ce i se arata si de mirosul parfumului care nu era compatibil cu fosele lui nazale, fata intelese pe loc mesajul ascuns in numele de pe sticluta de parfum. Cum stateau cei doi asa inmarmuriti, pisoiul care nu le impartasea uimirea si pe care foamea il cam rodea la stomac dupa un drum atat de lung numai cu mere, dintr-un salt si dintr-o-nghititura il si manca pe zmeu.

Odata problema rezolvata, eliberara Primavara, care era un pic buimaca de prea mult somn si se indreptara catre imparatie. Ajunsi aici, se intelesera cu Primavara de le dadu un buchet de flori pentru Imparateasa. Cand se prezenta la aceasta cu buchetul, lacrmi siroaie cursera pe obrajii imparatesti rosii de la flacarile din semineul langa care statuse tot acest timp. Fata o duse pe Imparateasa la geam si ii arata gradina plina de flori de primavara

Parc primavarasi Imparateasa pe data si dadu porunca sa vina Printisorul si sa inceapa pregatirile de nunta. Dar pana atunci, iesira cu totii, Imparateasa cu Imparatul, dominitele (Oana, Cella, Isabela, Manole, Ioana, Ana si altele), cavalerii si vraciul Vania pe campia din fata palatului, sa sarbatoreasca.

Campie primavara

Domnitele isi incalcira flori de mar si de cires

Flori de mar

in cositele aurii, lungi pana la pamant, fara a le pasa de consecintele taierii parului. Pana si cavalerii incetara a se mai lupta si isi ascunsera sabiile in teci, fugind acum sprinteni dupa domnite pe pajistea plina de flori. Incinsera o hora de toata frumusetea si dansara trei zile si trei nopti, ca la nunti imparatesti. Cum aflara de veste, vazduhul se umplu de fluturi,

Fluturi si albine si din fiecare pom se auzeau cantece de pasarele.A urmat o nunta mare, ca in basme, care a mai durat inca trei zile si trei nopti si...ah, pana nu uit, pisoiul nazdravan, dupa ce a digerat in liniste si pace zmeul, si-a gasit o pisicuta frumoasa, de vita nobila si s-a procopsit pe la casele lui, ducand o viata plina de bucurii pisicesti. Miau!

10 comments:

Ioan Usca 23 februarie 2008, 13:38  

Revin ceva mai târziu să citesc pe îndelete. Am văzut, oricum, că-s vraci... Se va bucura Mitropolitul să audă...

Laura 23 februarie 2008, 13:50  

Era intre sfetnic si vraci. Dar cum sfetnicul mai poate fi si mincinos/necredincios, ai ajuns vraci, o persoana buna care isi ajuta semenii. Apoi Mitropolitul nu citeste aici... ;)

Ioan Usca 23 februarie 2008, 14:12  

Terminat basmul! Mişto! Dar, vraciul, în afară că-i vraci, nu prea face nimic... Mai mult pisoiul...

Laura 23 februarie 2008, 14:32  

Ei, face el, dar nu spune... :)

Oana 23 februarie 2008, 14:55  

Laura, zau, asta e complot. Saptamana asta toata lumea s-a apucat de scris povesti. Ce facem fratilor? Il lasati pe Merlin fara paine? Bine, bine, fie. Tu esti povestitorul imparatiei. Dar ai grija, Merlin e pretentios si vrea povesti in fiecare seara, da? :D

Laura 23 februarie 2008, 15:17  

Stai linistita si Merlin la fel. A fost doar pentru a salva Primavara. Adica scopuri nobile :)Merlin le spune mai cu foc oricum.

omu' 23 februarie 2008, 16:18  

O poveste frumoasa, asa cum este si primavara pe care ai daruit-o imparatesei.
p.s. fata , nazdravana, cu ce s-a ales?

Laura 23 februarie 2008, 17:33  

Pai cu Printisorul si o viata usoara la Palat :)

Manole,  9 martie 2009, 14:07  

Fata draga cu Pisoiul...O primavara minunata iti doresc!

Moldovan 14 octombrie 2009, 15:24  

imi place,virgil todeasa din blaj!

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP