Cele mai frumoase povesti de iubire

La inceput au fost „Tristan si Isolda”... Dupa caderea Romei, englezii sunt tinuti in frau in mod brutal de catre regele irlandez Donnchadh. Separati mai intai de tari aflate in razboi, iar apoi de loialitatea fata de rege si tara, Tristan si Isolda trebuie sa-si invinga sentimentele de dragul pacii si al viitorului Angliei. Tristan si Isolda ocupa un loc de cinste in galeria celor mai frumoase povesti de iubire, alaturi de cea a lui Romeo si Julieta.

Romeo si Julieta” de William Shakespeare, cea mai cunoscuta si frumoasa poveste de iubire a tuturor timpurilor, este povestea a doi indragostiti care lupta impotriva destinului. In Verona Renascentista, declaratiile de iubire si primejdia te pandesc la fiecare pas.

"Vrasmas mi-e numele tau numai! Tu ramai acelasi, chiar de n-ai fi Montague! Ce-i Montague? - Nu-i mana, nu-i picior, Nu-i brat, nu-i fata, nici o alta parte. Un nume ce-i? - Un trandafir, oricum ii spui, exala-acelasi scump parfum! Asa, Romeo, de nu-i spun Romeo Nu pierde din desavarsirea lui Nimic...” (citat din „Romeo si Julieta” de William Shakespeare)

Adam si Eva” de Liviu Rebreanu este o zbatere continua de-a lungul celor sapte vieti ale sufletului in cautarea sufletului pereche. Asa cum spunea si Rebreanu, ,,in orice caz, mie, din tot ce am scris pana acum, Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga...”

„Instinctul iubirii e reminescenţa originii divine.” (citat din romanul „Adam si Eva” de Liviu Rebreanu)

Manon Lescaut” de Abatele Prevost, o poveste de iubire si soarta cruda. Poveste de iubire tipica secolului XVIII, se petrece in Paris si Louisiana avandu-i ca protagonisti pe devotatul Cavaler des Grieux si pe tanara Manon care nu ia viata in serios. O poveste tragica cu trei infidelitati, trei evadari, trei rapiri si doua crime.

Maitreyi” de Mircea Eliade este un simbol al iubirii adevarate, pure, totale, un amestec armonios de mitic si exotism in tara Vedelor si a Upanisadelor. Dupa 42 de ani, eroina povestii, publica versiunea ei asupra trairilor din tinerete, in romanul „Dragostea nu moare”. Putine opere din literatura universala trateaza aceleasi fapte in viziunea a doi scriitori care au fost, in acelasi timp, protagonistii lor.

„Iti mai amintesti de mine Maitreyi? Si daca da, ai putut sa ma ierti?" (Motto la romanul „Maitreyi” de Mircea Eliade)

Lista celor mai frumoase povesti de iubire poate continua la infinit. Dar din cartile care mi-au ajuns in brate, pe acestea le-as alege ca fiind cele cinci poveste de iubire prin excelenta.

Printre cele mai frumoase povesti de iubire as mai putea adauga:

Jane Eyre” de Charlotte Bronte
Pe aripile vantului” de Margaret Mitchell
Iliada” de Homer
Ana Karenina” de Lev Tolstoi

... dar firul epic al acestor povesti este contaminat pe-alocuri cu alte teme si centru de gravitate fluctueaza. Asa cum am spus, lista nu este completa si nu va fi niciodata. Nu cred ca exista scriitor care sa nu fi atins macar in mod tangential tema dragostei. Povesti de iubire vor exista pentru totdeauna, atata timp cat vor exista oameni. Iubirea e vesnica. Dragostea nu moare...

4 comments:

Oana 4 februarie 2008, 15:26  

Tristan si Isolde ramane cea mai frumoasa, dupa mine.

Laura 6 februarie 2008, 14:31  

Tristan si Isolda e intr-adevar speciala! Imi amintesc ca am aflat despre ea din "Dama cu camelii", eram in gimnaziu si am cautat cartea o vreme, apoi am citit-o cu sufletul la gura.

Anonim,  3 iulie 2008, 20:55  

Tristan si isolda e intradevar cea mai frumoasa....e o poveste de dragoste care se termina foarte trist>

Anonim,  24 august 2010, 20:30  

tot tristan si isolda e mai trista decat orice alta poveste de dragoste.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP