Teste IQ sau teste de inteligenta, teste care ne controleaza viataTestele de inteligenta sau teste IQ isi incep istoria in Franta, in 1904, cand guvernul francez a cerut psihologului Alfred Binet sa gaseasca o metoda pentru a diferentia intre copiii normali din punct de vedere intelectual si cei inferiori, in scopul de a pune pe cei din urma in scoli speciale unde sa primeasca mai multa atentie, evitand astfel interfenta lor cu educatia copiilor normali.


Testele de inteligenta sau teste IQ, numite si scala lui Simon-Binet, dupa numele celor doi oameni de stiinta care au colaborat la crearea lor, cuprindeau initial urmarea unor comenzi, copiere, numire de obiecte, clasificare, etc.

(Exemplu: Daca 70% dintre copiii de 8 ani puteau trece un anumit test de inteligenta/test IQ, atunci succesul la acel test reprezenta nivelul de inteligenta corespunzator varstei de 8 ani)

Testele IQ reprezinta o ratie a unei varste mentale corespunzatoare unei varste cronologice, cu media 100.

Testele IQ au reprezentat o metoda revolutionara si au avut un impact profund asupra educatiei in Statele Unite precum si in alte tari.

In tot cazul, Binet a tinut sa atraga atentia asupra unei posibile interpretari gresite a testelor de inteligenta (teste IQ). In concordata cu Binet, testele IQ au fost create cu un singur scop: pentru a ajuta elevii care aveau nevoie de un ajutor extra la scoala. Binet a sustinut ca un rezultat scazut la un test IQ este indiciul nevoii dedicarii mai mult timp studiului si a unui ajutor extra si nu incapacitatea de a invata. Binet a tinut sa mentioneze de-asemenea ca testele IQ nu masoara inteligenta, deoarece inteligenta nu poate fi exprimata printr-un numar si nu poate fi masurata in acelasi fel cum se masoara o suprafata.

H.H. Goddard a tradus opera lui Binet referitoare la teste IQ in engleza si i-a conferit o aplicabilitate mai generala. Goddard a clasificat oamenii in normali, idioti si imbecili. Spre deosebire de Binet, Goddard a considerat inteligenta ca ceva innascut, genetic si care poate fi masurat. Drept rezultat al punctului sau de vedere asupra inteligentei si societatii, Goddard a facut „descoperirea” ca toti imigrantii, mai putin cei proveniti din nordul Europei aveau o inteligenta scazuta. Drept urmare, in 1920, in Statele Unite s-au impus legi stricte impotriva imigrantilor.

(Exemplu: 87% din imigrantii rusi au fost clasificati aproape idioti. Bine-nteles, nimeni nu a luat in considerare faptul ca testele IQ erau in engleza si se refereau la cultura americana si ca erau de fapt aplicate unor persoane care vorbeau putina engleza si stiau si mai putin despre cultura americana. Enorm de multe persoane au fost deportate intre 1913 si 1914 pe baza acestor teste IQ)
Putine persoane realizeaza ca testele de inteligenta sau teste IQ folosite astazi sunt rezultatul final al unui indelung proces care isi are originile in rasism si in discriminare culturala. Multi dintre fondatorii testelor IQ (Goddard, Terman, Brighan) au fost adepti ai unei rase perfecte, compusa din oameni nascuti prin imperecherea prin selectie, la fel ca si animalele. Nazistii au fost cei care au dus aceasta idee la extreme. De asemenea, in unele state americane, testele IQ au influentat la legalizarea sterilizarii fortate a persoanelor cu un rezultat scazut.

In 1983, Academia Americana Pentru Dezvoltarea Stiintei a introdus testele IQ printre cele 20 cele mai importante descoperiri stiintifice ale secolului XX, alaturi de fuziunea nucleaza, ADN, tranzistori si zbor.

3 comments:

Garfield 30 ianuarie 2008, 21:16  

americanii cred ca ar baga orice in cartea aia a recordurilor sau ar considera orice tampenie ca mare descoperire :))
asta cu inteligenta e ceva mai complex decat un numar calculat din cateva intrebari (e drept ca iti da o oarecare idee despre individ un astfel de test, dar inteligenta se refera si la alte chestii. e cam simplist sa faci un test de 60 de minute si sa tragi concluzii...)
oricum, interesanta istoria testelor IQ... multumesc

Laura 30 ianuarie 2008, 23:10  

Cu placere :)
De la a avea o idee despre individ si pana la al judeca dupa un singur rezultat, e distanta mare. Omul nu e unilateral, dar specialistii mai uita asta din cand in cand... fiecare sta cu nasul doar in ciorba lui... Pacat!

ioanandrei1 8 iunie 2009, 01:19  

testele astea sunt foarte bune pentru minte

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP