"Priveliste din Delft" de Johannes Vermeer

Despre pictorul olandez Johannes Vermmer se stiu putine lucruri. Viata lui, la fel ca si picturile lui, vor ramane probabil un mister de nedescifrat pentru posteritate. Pana in prezent se cunosc doar 40 de pictrui care ii sunt atribuite.

Johannes Vermeer s-a nascut în 1632 in orasul Delft (Olanda), iar primul sau tablou dateaza din 1656. Nu se stie cine l-a invatat sa picteze si nu se cunoaste daca a calatorit dincolo de graniţele patriei sale. Se presupune doar ca a fost un timp elevul lui Carel Fabritius, unul din cei mai renumiti discipoli ai lui Rembrandt.

Interioare, detalii, fete necunoscute si mister, picturile lui Johannes Vermeer ne prind in mreaja lor si ne farmeca pentru totdeauna. "Fata cu cercelul de perla", "Laptareasa", "Astronomul", "Priveliste din Delft" etc. Dintre toate, "Priveliste din Delft", este incoronarea spritului artistic al lui Vermeer. Parte din colectia permanenta a Muzeului Mauritshuis din Haga, nu exista nici o fotografie si putine sanse ca vor exista in viitor care sa redea aceasta pictura in adevarata sa grandoare. Contemplarea originalului e singura experienta revelatoare.

Marcel Proust, un admirator al operelor lui Vermeer din Delft comenteaza "Privelistea din Delft" (View of Delft) in "la Prisonniere": "o bucata de zid galbui (...) este pictata atât de minunat, incat numai daca o privesti, ti se dezvăluie imediat ca o pretioasa opera de arta chinezeasca în frumusetea ei absoluta (...)". In celebrele pagini din " la Prisonniere", Marcel Proust descrie moartea scriitorului Bergotte, lovit de un atac de cord in faţa "Vederii spre Delft". De fapt este transpunerea unui incident personal pe care Jean-Louis Vaudoyer l-a povestit mai tarziu intr-un cerc de prieteni : în 1921, însotindu-l pe Proust la Muzeul Jeu de Pomme pentru a vizita Expozitia de Arta Olandeza, unde figurau multe tablouri de Rembrandt si doar trei de Vermeer, Proust are o violenta criza de astm, declansata in timp ce admira, in "Vederea spre Delft", mica bucata de zid galbui luminata de soare, alaturi de turnul stang al Portii spre Rotterdam...

8 comments:

akita 11 ianuarie 2008, 00:51  

Fata cu cercelul de perla este foarte faina. Foarte cunoscuta este insa Astronomul. O gasesti destul de des ca ilustratie pe copertile cartilor. Compozitional este una dintre cele mai studiate lucrari ale sale. Daca te uiti bine o sa vezi un triunghi echilateral perfect.

Laura 11 ianuarie 2008, 09:35  

Da, am vazut si "Fata cu cercelul de perla" care se afla la Mauritshuis in fata "Privelistii din Delft" si am vazut si "Astronomul" la Louvre. Sunt superbe, ca si toate picturile lui Vermeer, dar "Priveliste din Delft" mi-a ramas la suflet cel mai mult. Imi place mult Vermeer. Daca ar trai in timpuri contemporane, m-as considera fana a lui... ;)

Anonim,  15 ianuarie 2008, 15:51  

Si pe mine ma fascineaza Vermeer. Simplu, discret, a reusit sa fie de neegalat. Niciodata nu m-am uitat prin gaura cheii la cineva dar acum, cand am vazut picturile lui Vermeer, cunosc senzatia! Cam despre asta zic eu ca e vorba la Vermeer. In legatura cu Fata cu cercelul de perla pot spune ca a fost dragoste la prima vedere :)) si ca imi place mai mult deca Mona Lisa! PS: TE-as adauga la blogroll dar nush cum... poate ma ajuti tu...

Laura 15 ianuarie 2008, 20:05  

Nu degeaba "Fata cu cercelul de perla" a fost numita "Mona Lisa Nordului". Dar ai dreptate Cosmin, "Fata cu cercelul de perla" este mult mai impresionanta decat Mona Lisa.

Nu am avut niciodata cont la wordpress dar ma gandesc ca la fel ca si la blogger ai optiunea de a adauga un nou element la pagina care se cheama blogroll. Bafta! (daca nu gasesti spune-mi ca intreb pe cine are wordpress si iti spun, ok?)

Anonim,  16 ianuarie 2008, 22:51  

Gata! Am rezolvat! Era simplu dar eram eu obosit la ora aia... Apropo tre sa-ti spun ca te invidiez mai mult decat ai crede pt toate locurile in care ai fost. Cum e oare sa vezi in original Fata cu cercelul de perla!!!!

Laura 17 ianuarie 2008, 10:18  

E frumos. Inchipuie-ti ca intri in cel mai frumos muzeu din Haga, te plimbi prin tot muzeul cu sufletul la gura si cu emotie ca vei vedea doua dintre cele mai faimoase picturi ale lui Vermeer si ajungi la penultima camera si ingheti. Nici aici nu sunt! Ce sanse sunt sa le gasesti in ultima camera? Sunt acolo insa, in ultima camera, "Fata cu cercelul de perla", cam de marimea Mona Lisei iar in fata ei de multe ori mai mare, "Privelistea din Delft" :)

Tudor 9 mai 2008, 18:39  

In Delft am lucrat 2 ani. Este un orasel foarte frumos si foarte important pentru Familia Regala Olandeza. Este un orasel nu prea viu, tipic provinciei vestice, dar de sarbatoarea Reginei, devine centrul vietii olandeze.
Ca un comentariu general, daca mai vii prin Olanda, cauta-ma, caci cunosc niste locuri si peisaje unice... Utrecht, Maastricht, Rotterdam, Groningen, Zwolle...

Laura 9 mai 2008, 19:13  

Multumesc mult Tudor! In Delft ma asteptam sa gasesc mult mai multe urme ale pasilor lui Vermeer... in schimb am asistat la un concert de clopote superb si unic in viata mea. Nu stiu cand mai o sa merg prin Olanda, dar sper sa fie cat de curand caci mi-a placut mult de tot :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP