Pieter Bruegel cel Batran si arta naturalului

Pieter Bruegel cel Batran (circa 1525 – 9 Septembrie, 1569), indragit pictor flamand din perioada renascentista, este cunoscut pentru peisajele si scenele cu tarani atat de caracteristice. A fost poreclit "Bruegel al Taranilor" pentru a fi diferentiat de ceilalti membrii ai dinastie Bruegel si de obicei, atunci cand nu este specificat despre care Bruegel este vorba, la el se face referire.

De-alungul vietii a facut mai multe calatorii in Franta si Italia, dar a fost in Antwerp unde a fost primit ca si maestru in ghilda pictorilor. A fost tata lui Peter Brueghel cel Tanar si a lui Ian Brueghel cel Batran, dar din nefericire a murit cand cei doi baieti erau inca mici si din aceasta cauza nici unul nu a primit indrumare intr-ale picturii de la propriul lor tata. Cu toate acestea, ambii au devenit pictori renumiti.

Stilul simplu, in care se vad influentele maestrului olandez Bosch, presarat pe alocuri cu scene comice, scene inspirate din viata taranului contemporan de zi cu zi, exercita o magie de neegalat asupra noastra. Bruegel si-a gasit inspiratia in natura si in natural, fiind considerat maestrul peisajelor. In aceste peisaje Bruegel a creat adesea scene cu mai multe firuri epice desfasurandu-se in acelasi timp si parca cu cat te uiti mai mult la o pictura de-a lui, cu atat povestea se tese mai vie, caracterele primesc viata si te astepti in orice clipa ca personajele sa isi continue drumul lor linistit si viata sa isi tese povestea ca si cand totul ar fi aievea.

Pieter Bruegel cel Batran a deschis o usa pe care nu mai intrase nimeni inaintea sa: usa catre omul de rand asezat in contextul cotidian. Scene de vanatoare, agricole, festivitati, jocuri si dansuri, raman ca o dovada vie a unei lumi si ale unor obiceiuri de mult apuse.

"Nunta taraneasca" de Pieter Bruegel cel Batran (Muzeul Kunsthistorisches, Viena)

"Jocuri de copii" de Pieter Bruegel cel Batran (Muzeul Kunsthistorisches, Viena)

"Turnul Babel" de Pieter Bruegel cel Batran (Muzeul Kunsthistorisches, Viena)

"Peisaj de iarna cu o capcana pentru pasari" de Pieter Bruegel cel Batran (Muzeul Koninklijke, Bruxel)

"Proverbe olandeze" de Pieter Bruegel cel Batran (Gemäldegalerie, Berlin ) (peste 100 de proverbe olandeze sunt ilustrate in aceasta pictura)

"Culegatori" de Pieter Bruegel cel Batran (Muzeul Metropolitan de Arta, New York)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP