Madame de Pompadour

Madame de Pompadour, nascuta Jeanne-Antionette Poisson, la 29 Decembrie 1721 in Paris, fiica ilegitima a Luisei Maddalena, a fost cea mai indragita si influenta amanta a Regelui Luis al XV-lea. Cand Jeanne-Antionette avea noua ani, mama ei a dus-o la o ghicitoare care i-a prezis ca va deveni amanta unui rege. De atunci a primit numele de Reinette ("mica regina") si o educatie excelenta, potrivita pentru a se casatorii cu un nobil.

In 1744, Jeanne-Annette l-a cunoscut pe Regele Luis al XV-lea si i-a devenit amanta. A divortat si a primit titlul de Madame de Pompadour. Luis al XV-lea era o fire care se plictisea repede, dar Madame de Pomapdour, cu inteligenta si fermecul ei, stia cum sa ii mentina interesul treaz. Un mic teatru a fost construit la Versailles, unde ea punea in scena piese numai pentru el. Artisti renumiti au primit comisioane pentru a picta scenetele iar Francois Boucher a creat elaboratele costume pentru actori.

Regele si Madame de Pomapdour erau amandoi iubitori de animale, de arhitectura si arte decorative, planuind construirea a numeroase palate. Pictori, sculptori si artisti de toate felurile au primit comisoane pentru decorarea cladirilor si crearea unor opere de arta elegante. Perioada in care s-a exercitat influenta lui Madame de Pompadour este considerata ca perioada cu cel mai rafinat gust din istoria Frantei.

Chiar daca influenta ei in viata politica nu a fost foarte mare, influenta ei in arta, moda si cultura a fost impresionanta.

Francois Boucher a pictat cel mai frumoas portret pentru Madame de Pompadour, o pictura unde putem aprecia eleganta, stilul ingrijit, inteligenta si frumusetea femeii din spatele regelui.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP