"Fata cu ciocolata" de Jean-Etienne Liotard

Pictorul Jean-Étienne Liotard s-a nascut in Geneva (Elvetia) in 1702. Pictor miniaturist, este cel mai bine cunoscut pentru pastelurile sale de o finete si frumusete uluitoare. In tinerete si-a cautat norocul la Paris, dar dupa ce a fsot respins de catre Academia Regala, si-a indreptat pasii cantre Italia unde a primit numeroase comisioane ca si portretist.

Liotard a calatorit mai apoi in regiunea Marii Mediterane, stabilindu-se in Constantinopol timp de 4 ani, unde si-a lasat barba sa creasca si s-a imbracat in stil turcesc primind astfel porecla de "pictorul turc".

Liotard a calatorit toata viata sa prin Europa, pictand nenumarate potrete in pastel care i-au adus fama. La varsta de 79 de ani a publicat un tratat asupra principiilor picturii in care si-a exprimat credinta in faptul ca pictura este si ar trebui sa fie o oglinda a naturii.

"Fata cu ciocolata" (82.5 x 52.5 cm), probabil cel mai cunoscut pastel al lui Liotard, face parte din colectia permamnenta a Gemaeldegallerie Alte Meister din Dresda (Germania) si este pictura simbol a galeriei. "Fata cu ciocolata" (The Chocolate Girl) este o pictura de un detaliu si o finete surprinzatoare. Lumina, luciul fustei, culorile, totul pare aievea si odata aflati in fata tabloului asteptam parca cu sufletele la gura ca fata sa prinda viata, sa inceapa sa umble, sa isi indeplineasca misiunea servind ciocolata aburinda musafirilor. Pozitia fetei, care nu admite nici un compromis de la calea cea dreapta, ne face sa o indragim pe loc.

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP