Despre discriminare si alte boli

Se vorbeste mult despre rasism si discriminare. Dar acestea sunt cuvinte vechi si adevarul e ca poate ca ar cam fi cazul sa le dam uitarii. Sau mai bine zis nu sa scoatem aceste doua cuvinte din dictionar, pentru ca asa s-ar inventa altele care sa le inlocuiasca, ci sa le uitam intelesul si sa le scoatem din vocabularul cotidian si din actiunile noastre.

Discriminarea a fost prezenta in intreaga lume de la inceputul vremurilor si a ramas adanc inradacinata in felul omului de a privi ordinea lucrurilor. Oamenii au fost discriminati pentru culoarea pielii, credinte, nationalitate, sex, opinii, etc. Si oamenii au suferit fie pentru ca au fost discriminati, fie pentru ca au discriminat. Credinta comuna ca razbunarea te face sa te simti mai bine este atat de gresita... Am fost discriminati si am invatat sa discriminam.

Piata de sclavi in Roma de Jean-Leon Gerome

"Piata de sclavi in Roma" de Jean-Leon Gerome

Multi aplica "politica cainelui" - ataca primii pentru a evita un posibil atac. E ciudat cum vedem in omul de langa noi cel mai crunt dusman. Apoi mai este politica "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", atac pentru ca am fost si eu atacat in trecut.

De unde pana unde discriminarea? Din diferente, din faptul ca nu putem creste si depasi faza aia din copilarie caracterizata prin egocentrism, prin faptul ca copilul nu poate accepta ca altul gandeste diferit decat el, ca altul este diferit de el?

Ne este greu sa fim flexibili in gandire pentru ca educatia pe care o primim este o educatie a clasificarii. Totul trebuie introdus in cutiute si ordonat in rafturi. Asta este bine pana la un anumit punct in care ne ajuta sa avem o privire de ansamblu asupra lucrurilor si nu al oamenilor. Eu nu zic ca un anume individ care este verde, nu e hot/mincinos/rau sau bun. Dar asta nu inseamna ca toate persoanele verzi sunt hoti/mincinosi/rai sau buni. Daca am fi mai deschisi spre nou cred ca am fi surprinsi sa descoperim o lume frumos colorata asemeni unui curcubeu. Si cand ne vom opri de la bagat oamenii in cutiute, vom scapa si de discriminare si probabil si de alte boli transmisibile.

6 comments:

Garfield 26 ianuarie 2008, 18:53  

sa zicem ca inteleg discriminarea cand are un scop.. dar cand scopul este doar "ca asa a zis mama acasa si asa m-au invatat ai mei" atunci e o si mai mare tampenie...

am spus pe un alt blog o chestie: daca as discrimina pe cineva si as lua drept criteriu culoarea pielii sau orientarea sexuala, de ce sa ma aopresc aici? de ce sa nu iau si culoarea ochilor, a parului, apoi sa iau inaltimea, greutatea si marimea de la pantof... sa ii discriminez pe toti macar...

oricum discriminarea e o mare idiotenie.. risipa de energie...

Laura 26 ianuarie 2008, 19:08  

Ai dreptate, pisoi! Discriminarea insa nu prea "are un scop" de inteles. Chiar si cand iti spune altul sa faci o chestie, avem cu totii creiere si putem discerne pe cont propriu. Din pacate chestia cu discernutul e cam selectiva. Sa speram insa la mai bine si sa incercam sa sadim fiecare cate o floare sau pomisor in sufletele noastre si sa speram ca va creste mare si frumos si va rodi lucruri bune. Schimbarea poate porni numai de la mic la mare. Parerea mea.

Oana 26 ianuarie 2008, 22:03  

Iata ca ambele ii spunem pisoi, pisoiului. Si nu, ai dreptate, nu vom scapa niciodata de discriminare, dar putem incerca.

Laura 27 ianuarie 2008, 00:02  

Pai daca e pisoi... :)

si-ce-daca 27 ianuarie 2008, 11:32  

eu cred ca problema este lipsa de comunicare,daca noi am fi mai deschisi si mai intelegatori altele ar fi datele problemei..dar oamenii sunt niste frustrati si prefera sa tina in ei cand nu le convine ceva,si de aici e un pas tare micutz pana la discriminare si alte boli..

Laura 27 ianuarie 2008, 12:04  

Si asta e adevarat. Nici cauzele discriminarii nu trebuie bagate in cutiute. Sunt multe si variate si se aplica in mod inegal la diverse persoane. Adica unul discrimineaza din niste motive si altul din alte motive. Suntem fiinte complexe. O zi buna :)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Persoane interesate

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP